23 ve 24 Haziran 2021'de Alman Federal Meclisi, Sol Parti parlamento grubu tarafından sunulan 2 kanun teklifini oyladı:

"IŞİD teröristleri cezasız kalmamalı- Alman IŞİD’liler geri alınmalı, adalete teslim edilip, uluslararası yargı imkanı yaratılmalıdır" başlıklı kanun teklifi CDU/CSU, SPD ve FDP meclis grupları tarafından reddedildi. Yeşiller meclis grubu kanun teklifini onayladı.

Kanun teklifini hazırlayan, Sol Parti milletvekili ve kalkınma politikası sözcüsü Helin Evrim Sommer, oylama sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

Demir Çelik işçileri yeni yönetimini seçti Demir Çelik işçileri yeni yönetimini seçti

“Suriye'deki IŞİD teröristleri cezasız kalmamalıdır. Alman Federal hükümeti, Kuzeydoğu Suriye'de tutuklu bulunan Alman uyruklu IŞİD mensubu yaklaşık 70 teröristi ve ailelerini derhal geri getirmelidir. Almanya, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyesidir. Federal Hükümet, IŞİD teröristleri tarafından uluslararası hukuka ve insanlığa karşı işlenen suçları kovuşturmak için Kuzeydoğu Suriye'de bir BM özel mahkemesinin kurulmasını sağlamalıdır. İktidar partileri CDU / CSU-SPD ve muhalefet partisi FDP kanun teklifini reddederek IŞİD teröristlerinin cezasızlığının devam etmesine katkıda bulunmuşlardır. Her fırsatta İslamcı teröre karşı mücadelenin önemini vurgulayan hükümet partilerinin söylemleri bir kez daha sadece lafta kalmışdır."

“Irak Kürtlerine karşı işlenen suçları soykırım olarak tanıyın - mağdurlar için adaleti sağlayın” başlıklı kanun teklifi de, CDU/CSU, SPD ve FDP meclis grupları tarafından reddedildi. Yeşiller ve AfD meclis grupları çekimser oy kullandı.

Kanun teklifini hazırlayan, Sol Parti milletvekili ve kalkınma politikası sözcüsü Helin Evrim Sommer, bu konuyla ilgili olarak’da şunları belirtti: “Irak ordusunun Kürt nüfusa karşı işlediği suçlar, cezai soruşturmayı desteklemek için soykırım olarak tanınmalıdır. Alman şirketleri, o zamanlar Saddam‘ın kimyasal silah programı için üretim tesislerinin yaklaşık yüzde 70'ini sağlıyordu. Orada üretilen zehirli gaz halka karşı kullanıldı. Alman suç ortaklığına rağmen; iktidardaki CDU/CSU-SPD meclis grupları ile muhalefetteki FDP ve AfD meclis grupları başvuruyu reddederek Kürt tarihinin en karanlık sayfasını görmezden geldiler. Bu, yıllardır hakikat ve adalet için savaşan Kürtlerin mücadelesine bir darbe niteliğindedir”.