Başta Duisburg ve Dortmund kentleri olmak üzere Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki birçok yerde polis tarafından geniş çaplı arama operasyonları düzenlendi. Gazete haberlerinde, radikal İslamcılar hakkında delil toplama amaçlı polis baskınlarının gençleri Suriye ve Irak'taki silahlı mücadeleye katılmaya ikna etmeye çalışan vaizleri hedef aldığı belirtildi.Kuzey Ren Vestfalya eyalet polisi İslamcı

Federal polis teşkilatı güvenlik birimlerinin çoktandır izlenmekte olan militanların faaliyetleri hakkında delil toplamak amacıyla düzenlediği baskınların Federal Başsavcılık tarafından tebliğ edildiği öğrenildi. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, üç zanlının ev ve işyerlerinde arama yapıldığı belirtildi. Evleri arananlardan ikisinin 2015 yılından beri IŞİD'e militan toplamaya çalıştıkları ve terör örgütüne mali ve lojistik destekte bulundukları öne sürülüyor.

Görgü tanıklarınca Duisburg'daki Türkçe adlı bir seyahat acentesinin de arandığı belirtildi. Bir internet haber sitesi, Sih'lerin Essen'deki ibadethanesine saldırı düzenleyen iki kişiyle irtibatlı olduğundan şüphelenilen şirket sahibinin suçlamayı ret ettiğini yazdı. Tapınak saldırısıyla ilgili olarak Hildesheim kentinde de polis operasyonu düzenlendi.

Terör zanlısı yakalandı



Salı günü Rheinland Pfalz eyaletinin Mutterstadt kentinde 24 yaşındaki bir genç ‘İslamcılık' şüphesiyle gözaltına alınmıştı. Şüpheliyle ilgili ihbarın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki bir cezaevinden yapıldığı öğrenildi. İhbarda, futbol sezonunun açılışında saldırı yapmaya hazırlanıldığı belirtilmişti. Suriyeli mülteci adayının Almanya'da terör eylemi planladığı ancak somut bir tehlikenin söz konusu olmadığı açıklandı. Suriyelinin IŞİD'in yüksek düzey isimleri arasında yer aldığına dair gazete haberleri yetkili makamlarca doğrulanmadı.

Kuzey Ren Vestfalya İçişleri bakanı Ralf Jäger ‘İslamcı militanın yakalanmasının, eyalet güvenlik birimlerinin terörle mücadeledeki başarılı işbirliğine işaret ettiğini, şiddete meyilli Selefilerle mücadelenin kararlılıkla süreceğini ve bütün ihbarları ciddiye alarak titizlikle incelediklerini', söyledi. DW, Reuters/AG, BD