Mitinge gelenler arasında Almanya'nın hemen her kentinden insan var. Ayrıca miting alanında Fransa, Belçika, Avusturya, Hollanda ve İsviçre başta olmak üzere Avrupa'nın dört bir yanından gelen Türkleri görmek mümkün.

Şölen havasında geçecek”

Köln'de şu an hava hafif yağışlı ancak miting saatinde yağışın durması bekleniyor. Vatandaşlar mitinge demokrasiye sahip çıkmak için geldiklerini ifade ediyorlar. Mitingin öncülüğünü yapan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD'nin Genel Başkanı Zafer Sırakaya ise Mitingin bir şölen havasında geçeceğini söyledi.

2 bin 700 polis görev yapıyor



Köln aynı gün hem “Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi” hem de 4 karşı gösterinin olması Köln Emniyet Müdürlüğü'nü kaygılandırıyor. Mitingin yapılacağı alana giden tüm yollar araç trafiğine kapatıldı; Deutz Köprüsü de araç trafiğine kapatıldı ve yayaların geçişine de izin verilmiyor. Köln'de şu an 2 bin 700 polis görev yapıyor. Köln Emniyet Müdürlüğü, Türkiye kökenli ve Türkçe bilen polisleri bu mitingler için özel görevlendirdi. Köln polisi ayrıca bütün gün hizmet verecek 0221/229-7777 numaralı bir telefon hattı açtı. Köln Emniyet Müdürü Jürgen Mathies, mitinglerin huzur içinde yapılmasını sağlamak için tatilini yarıda keserek İtalya'dan dönmüştü. Emniyet Müdürü Mathies, sosyal medya üzerinden Türkçe yaptığı açıklamada, “Birbirinden tamamen farklı siyasi fikirlere sahip kişilerin karşı karşıya geleceğinin ve toplantı katılımcılarının çok duygusal olacağının bilincindeyiz. Her türlü şiddete ve şiddet çağrısına karşı polis tüm kararlılığıyla müdahale edecektir” uyarısında bulundu. Dün yapılan basın toplantısında ise, Mathies, göstericilerin karşı karşıya gelmemesi için ellerindeki tüm imkanları kullanacaklarını söyledi.

Erdoğan'ın göstericilere dev ekrandan hitabına izin yok

Mitingin organizatörleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göstericilere meydanda kurulacak dev ekrandan seslenmesi için Kölnlü yetkililerden izin alamayınca Köln İdare Mahkemesi'ne başvurdular. Buradan çıkan olumsuz karar üzerine Münster Yüksel İdare Mahkemesi'ne giden organizatörler yine sonuç elde edemediler. Münster Yüksek İdare Mahkemesi, yabancı hükümet mensupları veya devlet başkanlarının açıklamalarının miting meydanlarında canlı olarak aktarımının kısıtlanabileceğini bildirdi. Bu karar üzerine Köln Emniyet Müdürü Jürgen Mathies, mahkemenin kendi düşüncesi doğrultusunda karar vermesini memnuniyetle karşıladığını söyledi. Organizatörler Münster Yüksek İdare Mahkemesi'nin ardından Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvurdular. Anayasa Mahkemesi de, cumartesi gecesi verdiği kararında, başvuruyu reddederek miting meydanında dev ekrandan canlı aktarıma izin vermedi.

5 karşı gösteri var

“Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi” protesto ediliyor. Karsi göstericiler Gülen Cemaatinin bu seviyelere ulaşmasının ardında AKP hükümeti bulunmaktadır açıklamasıyla ve "Ne asker postalı, ne AKP diktası" sloganı ile, çeşitli sol dernek ve siyasi grupların düzenlediği karşı mitinglerle protesto ediliyor.

u gösteriler ise şöyle:

- “ErdoWahn'ı durdurun-Türkiye'de demokrasi ve insan hakları için” adlı ittifak, Heumarkt Meydanı'nda toplandı. İttifakın bileşenleri Sol Parti gençlik teşkilatı Linksjugend, Sosyal Demokrat Parti SPD'nin genlik teşkilatı Juso ve Yeşiller Partisi gençlik teşkilatı Grüne Jugend.

-Cami karşıtı aşırı sağcı PRO-NRW yandaşları ise, “Almanya'da Erdoğan'a itaate hayır: İstanbullu İslamcı Hükümdarı Durdurun!” sloganıyla Köln Tren Garı önünde toplandı. PRO-NRW bir de yürüyüş yapacak. Köln polisi grubun yürüyüşüne güvenlik gerekesiyle izin vermemişti. Ancak PRO-NRW mahkemeye başvurarak yürüyüş izni aldı.

-Internationale Krefelder isimli bir grup “Erdoğan'ın Almanya'ya uzanan kolu” sloganıyla bir miting düzenledi.

- “Köln Sağa Karşı” adlı ittifak “Almanya'da ve Türkiye'de milliyetçiliğe ve ırkçılığa hayır” sloganıyla bir yürüyüş düzenledi.

- "Ne darbe ne dikta" adıyla Haziran Almanya ve DİDF de ayrı ayrı mitingler düzenledi.

Miting günlerdir Almanya'nın gündeminde

Köln'de yapılmakta olan Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi, Almanya'da günlerdir kamuoyunun ve siyasetçilerin gündeminden düşmüyor. Bir çok Alman siyasetçi geçtiğimiz günlerde söz konusu mitingle ilgili açıklamalar yaptı. Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'ni Alman politikacıların bir kısmı Türkiye'deki iç sorunların Almanya'da sokağa taşınması olarak yorumluyorlar. Söz konusu mitingi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'daki taraftarlarını harekete geçirmesi ve muhalifler üzerinde baskı kurulması şeklinde yorumlayanlar da var.

Alman politikacıların bazı açıklamaları

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, mitinge tepkisini, "Türkiye iç siyasetine angaje olmak isteyenler, memnuniyetle ülkemizi terkederek Türkiye'ye geri gidebilirler" sözleriyle ifade etti.

CDU Federal Başkanlık Divanı Üyesi Jens Spahn, “Burada yaşayan ve avantajlarından faydalanan biri eğer Türkiye'nin iç siyasetiyle meşgul oluyorsa bunu Türkiye'de yapmalı” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, mitinge katılacaklara ölçülü davranmaları çağrısı yaptı. Steinmeier, Türkiye'de yaşanan iç siyasi gerginliklerin Almanya'ya taşınmasının ve farklı siyasi görüşlere sahip insanların sindirilmeye çalışılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise, Almanya'daki Erdoğan muhaliflerine yönelik sindirme girişimleri olduğunu ileri sürdü. Özdemir, "Almanya'da Türk muhalefetine yönelik adeta bir av söz konusu. Almanya'da Türk hükümetine karşı ya da Türk hükümetini destekleyen gösterilerin hukuk düzeni çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekir” dedi.