Ren Nehri kıyısındaki Deutzer Werft adlı alanda yapılan mitinge, 15 Temmuz'da TSK içindeki bir grup asker tarafından düzenlenen başarısız darbe girişimini protesto eden binlerce kişi katıldı. 

Avrupa'nın dört bir yanından toplandılar

Mitinge Almanya'nın çeşitli kentlerinden gelenlerin yanı sıra, Fransa, Belçika, Avusturya, Hollanda ve İsviçre başta olmak üzere Avrupa'nın dört bir yanından gelen Türkleri de görmek mümkündü. Sık sık, “Recep Tayyip Erdoğan" ve "Allahu ekber" diye tempo tutan kalabalık 'Dombra' çalınırken yoğun tempo tuttu. Mitingin bir bölümünde bastıran ve yaklaşık 20 dakika süren sağanak yağışta meydandakiler sırılsıklam ıslandılar. Göstericiler alanı terk etmeyerek, mitingin sonunda okunacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını beklediler.



“Alman makamlarından izahat bekliyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitingde meydandaki kalabalığa dev ekrandan canlı seslenmesine, Alman makamları ve Alman yargısı izin vermemişti. Mitingde konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Almanya'nın bu tavrını eleştirdi.


AKP İstanbul milletvekili Metin Külünk

Bakan Kılıç şunları söyledi: “Biliyorum ki sizler birazdan okunacak olan Sayın Cumhurbaşkanımızın mesajını bekliyorsunuz. Maalesef Almanya'da bazı makamlar Sayın Cumhurbaşkanımızın canlı video bağlantısı niyetini mahkemeye taşıyarak engellediler. Bu karar, açıklanması, sebeplendirilmesi çok zor bir karardır. Şu anda Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve tüm makamlarımız Alman makamlarıyla görüşme halinde ve bunun sebebi konusunda bir izahat bekliyoruz. Ama bir şeyi onlara cevap olarak biz bu meydandan söyledik. Bu meydandaki demokrasi nöbeti başlarken, ne yapıldı? İki ülkenin milli marşı okundu, doğru mu? Entegrasyon diyenler daha artık neyin cevabını bekliyorsunuz?"

Mitingin sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu. 

Beklenen olmadı

Köln'de aynı gün ve aynı saatlerde hem “Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi" hem de aralarında Yeşiller, Sol Parti, SPD ve Liberallerin gençlik kuruluşları ile Türkiye kökenli çeşitli sol örgüt ve derneklerin düzenlediği AKP ve Erdoğan'ı protesto eden "Ne asker postalı, ne AKP diktası" başlıklı 5 karşı gösterinin olması Köln emniyet birimlerini kaygılandırıyordu. Göstericilerin karşı karşıya gelmemesi için polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Köln'de miting süresince 2 bin 700 polis görev yaptı. Köln Emniyet Müdürlüğü, Türkiye kökenli ve Türkçe bilen polisleri bu mitingler için özel görevlendirdi. Köln polisi ayrıca bütün gün hizmet veren bir telefon hattı da açtı. Ancak korkulan olmadı ve mitingler olaysız şekilde bitti.