Son yıllarda şehrin yatırımcıları cezbetmesi, yapısal konut eksikliği ve son on yılda yaklaşık 350 bin kişinin kente göç etmesi kira fiyatlarını hızla artırdı.

Berlin'deki göstericilerin taleplerinden bazılarını, ülke çapında kiraların dondurulması ve yeni sosyal ve uygun fiyatlı konutların inşasını içeriyor.

Berlin yerel yönetimi geçen yıl "Mietendeckel" veya kira üst sınırı ile kiraları beş yıllığına dondurmaya çalıştı. Ancak Almanya anayasa mahkemesi nisan ayında, kira düzenlemesinin bölgesel devletin değil federal hükümetin elinde olduğunu söyleyerek anayasayı ihlal ettiğine karar verdi.

Berlin Kiracılar derneği, zengin ve fakir arasındaki büyüyen uçurumun konut piyasasında daha da kötüleştiğini söylüyor:

Lidl cipsleri geri çağırıyor: Alerjisi olanlar dikkat! Lidl cipsleri geri çağırıyor: Alerjisi olanlar dikkat!

"Sorun şu ki, ortalamanın altında gelire sahip haneler, yüzde 50 veya daha fazla konut maliyeti yükünü taşıyor."

Berlin'de kiralar şu anda prefabrike daireler için metrekare başına 5,30 euro ile savaş öncesi yenilenmiş binalar ve lüks yeni yapılar için metrekare başına en az 13 euro arasında değişiyor.

Berlin'in konut krizinin en büyük sebeplerinden biri ise 2000'li yılların başında devlete ait binlerce dairenin kurumsal ev sahiplerine satılması.

26 Eylül'de Berlinliler, şu anda büyük emlak şirketlerine ait olan 240 binden fazla evin olası kamulaştırılmasına ilişkin çekişmeli bir referandumda da oy kullanacak.

Yasal olarak bağlayıcı olmasa da umut, Berlin'e siyasi baskı yapmak. Bu arada, yeni evler inşa edilmeye devam ediyor.

Bazıları da üzerinde yaşadıkları araziyi pahalı apartmanlar inşa etmek için satın alan yatırımcıların planlarından endişe duyuyor.

Şimdilik, bina planları durma noktasına geldi. Ancak bölge sakinleri bundan sonra kimin deneyeceği konusunda endişeli.

Konut eksikliği ve artan kiralar başkentin ötesindeki Alman şehirlerini de etkiliyor. Uygun fiyatlı bir konutun garantisi, seçim günü sandık başına giden birçok seçmenin aklında olacak.