Almanya'da Sol Parti milletvekili ve barış yürüyüşlerinin tanınan sanatçısı Diether Dehm'in, 'Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) ikinci kuşak eski yöneticilerinden Christian Klar'ı bürosunda çalıştırması, Meclis'te bomba etkisi yarattı.

Olayın Christian Klar için meclis kimlik kartı çıkarmak isteyen milletvekili Dehm'in başvurusu üzerine ortaya çıktığı ve bu isteğin " güvenlik gerekçesiyle" reddedildiği açıklandı. İkinci kuşak RAF'ın yöneticilerinden olduğu belirtilen Christian Klar'ın, son üç buçuk yıldır Sol Parti federal milletvekili Diether Dehm'in bürosunda ayda 300 Euro karşılığında, internet sayfasını yönetmesi, Alman bulvar gazetelerinde adeta linç edilmesine yol açtı.


Sol Parti milletvekili Diether Dehm

26 YIL TEK KİŞİLİK HÜCREDE KALDI


1985 yılında Stuttgart'ta Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafından iki kez ömür boyu hapis cezası sonrası, 26 yıl boyu tek kişilik hücrede kaldığı açıklanan Christian Klar'ın, serbest bırakıldığı 2008 yılına kadar geçmişi ile pişmanlık duymadığı ve "kapitalizmin planları yenilecektir" dediği için ikinci kez cezalandırımak istendiği ileri sürüldü.

BİLD GAZETESİ: TERÖRİSTİN MECLİSTE NE İŞİ VAR?



Almanya da en çok satılan günlük yayınlanan Bild ve Berliner Zeitung haberi: "RAF teröristinin Meclis'te ne işi var ?" başlığı ile verdi. Bild gazetesi, Christian
Klar'ın katıldığı eylemleri tek tek sıralayarak, "Başsavcı Siegfried Buback ile İşverenler Birliği Başkanı Hans Martin Schleyer'in aralarında olduğu 9 öldürme ve 11 öldürmeye teşebbüs suçlarını işlemiş biri, "Domuz sistemin" kalbinde, Meclis'te bir milletvekilinin bürosunda mı çalışıyor?" diye verdi.

Meclis sıralarından olaya ilk tepki, koalisyonun büyük ortağı Hıristiyan Birlik milletvekili (CDU) Albert Weiler'den geldi. Weiler, "Eski bir teröristin milletvekilinin yanında ne işi var" diye sordu.

SOL PARTİ: HUKUK DEVLETİNDE İKİNCİ KEZ CEZALANDIRMA OLAMAZ



Sol Parti hukuk sözcüsü Halina Wawzyniak ise, "Bir hukuk devletinde ikinci kez cezalandırılmak söz konusu değildir. Bir işyerinin olması, sosyalleşme için önemli bir unsurdur." dedi.

Diether Dehm ise, "Christian Klar, cezasını sonuna kadar yattı. Klar, şimdi herkes gibi bir vatandaştır. Bir hukuk devletinde "meslek yasağı" uygulaması, eski terörist de olsa kişinin rehabilite edilmesini gözardı ediyorsa doğru değildir" açıklamasında bulundu.