Yeni kurulan üçlü koalisyon hükümetin ilk icraatlarından birinin yeni yılda vergi mükellefleri için geçerli olan vergiden muaf gelir miktarlarının artırılacağı belirtildi. 

Federal koalisyon hükümeti, 1.1.2022’den itibaren geçerli olmak üzere asgari ücreti 9.82 euroya, 1.7.2022’den sonra da 10.45 euroya yükseltti. Koalisyon partileri, hükümet programında, 2022 yılı için asgari ücretin 12 euroya kadar yükseltmek istediklerine yer verdiler. Bu amaçla Asgari Ücret Komisyonu tarafından zamlara ilişkin yeni önerilerde bulunması bekleniyor. Almanya’da branşlara göre önümüzdeki yıl için değişik oranlarda zam yapılması öngörülüyor.

MİNİJOB 520 EURO’YA ÇIKIYOR
Kısa süreli çalışma olarak adlandırılan, sosyal güvenlik kesintilerden muaf tutulan Minijob şeklindeki işler için konulan 450 euroluk üst kazanç sınırının, önümüzdeki yıl 70 euro artırılarak 520 euro seviyesine çıkarılması planlanıyor. Sosyal Demokrat Parti, Birlik 90/Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den oluşan üçlü koalisyon hükümeti tarafından varılan uzlaşmaya göre, Minjob şeklindeki çalışma, haftalık 10 saatlik iş temelinde asgari ücret uygulamasına tabi olacak. Ayrıca işverenler, Minijob işinde çalışan personelinin kişisel vergi numaralarını, elektronik yoluyla Minijob-Bilgi Merkezi’ni iletmekle yükümlü olacaklar.

VERGİ MUAFİYETİ

Almanya’da yeni yılda vergi mükellefleri için geçerli olan vergiden muaf gelir miktarları da artırılacak. Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeye göre, bekarlar 9 bin 984 euroya kadar elde ettikleri kazançları vergiden muaf olacak. Evlilerde ise bu miktar 19 bin 968 euroya çıkacak. Böylelikle bekarlar için vergiden muaf gelir miktarı 240, evlilerde ise 480 euro artmış olacak.

Almanya'da Çifte Vatandaşlık Yasası yürürlüğe giriyor Almanya'da Çifte Vatandaşlık Yasası yürürlüğe giriyor

BENZİN VE DOĞAL GAZA ZAM
Avrupa genelinde olduğu gibi Almanya’da da 1 Ocak’ta akaryakıt ve doğalgaz pahalanacak. Çevre kirliliğine yol açan karbondioksit (CO2) emisyonunun azaltılması amacıyla CO2 fiyatına yapılan kademeli artış, akaryakıt fiyatlarının artmasına yol açacak. Yeni yılda uygulamaya girecek yeni düzenlemeye göre, ton başına karbondioksit fiyatı 30 euro artacak. Bu artış benzin fiyatlarının litre başına 1.5 cent zamlanmasına neden olacak. Doğal gaz fiyatı da her 10 kilowatt saat başına 1 cent zamlanacak. Mazot ve fuel oil’in litre fiyatı 9.5 cent yükselecek.

POSTA ÜCRETLERİ DE ARTACAK
Yeni yılda sadece akaryakıta değil, posta gönderi ücretlerini de zam bekliyor. Bu yılın temmuz ayında standart mektupların gönderi ücretini 70’den 80 cente, kartpostal gönderi ücretini 45 centten 60 cente çıkaran Alman Posta İdaresi, yeni yılda posta gönderi ücretlerini bir kez artıracağını açıkladı. Buna göre, standart mektupların gönderi ücreti 85 cente, kartpostal gönderi ücreti 70 cente yükselecek, büyük boy zarf gönderi ücreti ise 5 cent artacak.

PLASTİK POŞETLERE YASAK
Almanya’da uzun süredir market raflarından kalkan plastik poşetler, yeni yılda tümüyle tarihe karışacak. 1 Ocak’tan itibaren marketlerde plastik poşetlerin satışı tamamen yasak olacak. Sadece meyve ve sebze için ince poşetleri müşteriler tarafından kullanılmasına izin verilecek.

ALO REKLAMA CEZA GELİYOR
Tüketicileri telefonla arayıp izinsiz bir şekilde ürün satışı yapan şirketlere ceza geliyor. 28.05.2022 tarihinden itibaren tüketicilerden izin almadan telefonla arayarak ürün veya hizmet satışı yapan şirketlere ceza kesilecek. Şirketler, telefonla reklam yapmak için tüketicilerden aldıkları satış iznini kayıt altına almak ve bu kayıtları beş yıl saklamakla yükümlü olacaklar.