Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, aşırı sağcılardan korkmadıklarını ve nerede ortaya çıkarlarsa çıksınlar karşılarında duracaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gauck, 20 yıl önce Rostock kentinin Lichtenhagen semtinde aşırı sağcıların kışkırtmalarıyla meydana gelen olayların yaşandığı yerde bu gruplara karşı düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada, binlerce kişinin toplanarak aşırı sağa karşı kararlı bir tutum sergilediğini belirterek, "Sizden korkmuyoruz. Nerede ortaya çıkarsanız karşınızda duracağız" dedi.

Lichtenhagen semtinde 1992 yılında yaşanan olayların, devletin yetersiz kalmasının bir ifadesi olduğunu kaydeden Gauck, "Demokrasi kendini savunabilmeli ve hiçbir zaman gücü elden bırakmamalı" şeklinde konuştu.

Gauck, aşırı sağcılar tarafından yayılan nefretin, hiçbir zaman sorunların çözümünde araç olarak kullanılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Aşırı sağa karşı düzenlenen tören çerçevesinde olayların meydana geldiği binaların önüne bir fidan dikildi ve törene, ülkenin çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık 1500 bisikletli vatandaş katıldı.

Rostock'un Lichtenhagen semtinde 20 yıl önce meydana gelen olaylarda, aşırı sağcıların kışkırtmalarıyla, Rumen sığınmacıların yaşadığı bir binanın ve hemen yanında bulunan bir Vietnamlı sığınmacı yurdunun önünde toplanan binlerce kişi, yabancı düşmanı hakaret ve eylemlere alkış tutmuş, polis korumasının yetersiz kaldığı olaylarda binalara karşı kundaklama girişiminde bulunulmuştu.