26-29 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek ziyaret, sadece Türk-Alman ilişkileri açısından değil bu ilişkinin Avrupa Birliği’ne etkileri ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği açısından da büyük önem taşıyor.

Ankara’nın Gauck’un Türkiye ziyaretinden beklentisi büyük. Türk diplomatik kaynaklar, 30 Mart yerel seçimi sonrası gerçekleşecek ziyarette özellikle Başbakan Erdoğan’ın tavrının dikkat çekeceğini belirtirken “Erdoğan, Almanya aracılığıyla Avrupa’ya ikili ilişkilerin güçlenmesi yönünde ortak çalışma mesajı verecek” diyor. Mesajın çerçevesine ilişkin dikkatli bir çalışma var.

Seçim öncesi yaşanan 17 Aralık yolsuzluk operasyonu ve sonrasında Erdoğan hükümetinin ‘paralel devlet’ olarak nitelediği Fethullah Gülen cemaatine karşı yürüttüğü savaşın ‘doğru algılanması’ için Türkiye’nin Almanya Büyükelçiliği de seferber edildi. Ankara, Almanya’nın “Türk hükümeti cemaatle savaşırken özgürlüklerden, insan haklarından taviz vermedi, geri adım atmadı” diye düşünmesini istiyor. İşte bu noktada gündeme gelen Twitter ve YouTube yasakları Almanya Cumhurbaşkanına özel mesajlarla tek tek anlatılacak.

Almanya’nın, Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük ticaret ortağı ve aynı zamanda en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke olması da Cumhurbaşkanı Gauck’un ziyaretine özel bir anlam yüklüyor. 25 milyar dolara yaklaşan ikili ticaret hacminin daha da artması için Gauck’tan Türk ve Alman işadamlarına özel çağrı yapmasını bekleyen Türkiye, Alman hükümetinin özellikle vize serbestliği konusunda işadamlarına yeni açılımlara gitmesini istiyor.

30 Mart yerel seçimi öncesi cemaatle savaşırken özellikle sosyal medya yasakları yüzünden Avrupa Birliği’nin sert eleştirilerinin hedefi olan Erdoğan hükümetinin, Avrupa Birliği’ne üyelik konusunu da Gauck’un ziyaretinde büyük yer ayırması bekleniyor. Almanya’nın Türkiye’ye destek verirken ‘imtiyazlı ayrıcalık’ başta olmak üzere hiçbir yan yola sapmaması yönünde Gauck’tan söz almaya çalışacak Başbakan Erdoğan’ın bilinen “Avrupa Birliği, bizden hak-hukuk beklerken bize verdiği sözleri de tutsun” mesajını yineleyeceği öğrenildi.

Terörle mücadele, Almanya’daki Türk vatandaşlarının sorunları ve beklentileri, Suriye’yle ilişkiler Gauck’un Türkiye ziyaretinin diğer temel başlıkları olacak. İki ülkenin yıllardır üzerinde çalıştığı Türk-Alman Üniversitesi de bu ziyaretle açılacak. Gauck, Türkiye ziyaretine Kahramanmaraş’ta Suriyelilerin kaldığı kampları ve bölgede konuşlandırılan patriot hava savunma sisteminde görevli Alman birliğini ziyaretle başlayacak. Sonrasında Ankara’da hem Cumhurbaşkanı Gül hem de Başbakan Erdoğan’la bir araya gelecek. Gauck’un, ODTÜ’de de bir konuşma yapması bekleniyor.