Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin 25.yılı nedeniyle Frankfurt’ta düzenlenen etkinlikler kapsamında konuşan Joachim Gauck, bugün iki Almanya’nın birleşmesinde yaşanan zorlukları aşan bir durumla karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.

 

KUŞAKLAR BOYU SÜRECEK BİR ÇABA GEREK

Gauck,”O zamandan (birleşmeden) farklı olarak bu kez, bu zamana kadar buraya ait olmayan bir şeyin şimdi kaynaşması sözkonusu. Aynı dili konuşan, aynı tarih ve geçmişe sahip iki ülkenin birleşmesinin aksine, bugün daha büyük mesafelerin aşılması gerekiyor” ifadelerini kullanarak, kuşaklar boyu sürecek bir çabanın gerektiğini söyledi.

 

“HOŞGÖRÜSÜZLÜĞE HOŞGÖRÜ OLAMAZ”

Göçmenlerin uyum için çaba harcamaları gerektiğine vurgu yapan Almanya Cumhurbaşkanı, dışlamalara karşı tavrını,”Bizde hoşgörüsüzlüğe karşı hoşgörü olamaz. Açık bir toplumda önemli olan toplumun etnik olarak homojen olması değil, ortak değerler temeline sahip olması” sözleriyle dile getirdi.

 

Gauck, Almanya’nın doğusunda yabancılara ve mültecilere karşı olumsuz tavırları ise, Batı Almanya’da insanların işçi göçü ve mültecilerle çok önceden tanışması ve alışması için uzunca bir süre geçmesine bağladı ve,”Doğudakilerin 1990 yılına kadar yabancılarla temas şansı yoktu” dedi.