Bild am Sonntag Gazetesi’ne konuşan ve eski bir din adamı olan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, daha fazla göçmen kökenli politikacının varlığının yabancıların Almanya’ya ait olduklarını hissetmelerini sağlayacağını kaydetti. Gauck, “Ne kadar çok değişik kökenli kadın ve erkeği –Parlamento da dahil- edebilirsek, bundan hepimiz o kadar fayda sağlarız. Bu insanların ebeveynleri ve ya kendileri nereden gelirse gelsin, bu ülkeye ait olduklarını hissetmelerini ve çaba sarfetmelerini beraberinde getirecektir” dedi. 


Gauck, Almanya’da yabancıların yönetimde en iyi uyum sağladıkları ve temsil edildikleri alanın sportif dernekler olduğunu söyledi. Bu oranın yüzde 18 olduğunu hatırlatan Gauck, diğer kurum ve kuruluşların da sportif dernek ve kuruluşlardan örnek almalarını istedi. 


YÜZDE 20’YE KARŞI YÜZDE 4 ADAY VAR 


Joachim Gauck’un Almanya’daki genel seçimlere  28 gün kala yaptığı açıklamanın bu seçimlere etkisi ise sıfır olacak, zira için aday listeleri çoktan hazırlanmış durumda. 80 milyonluk Almanya’da yabancı bir ülke pasaportu taşıyan insanların sayısı 6,3 milyon civarında. Alman vatandaşı olup, köken olarak yabancı bir ülkeden gelen insanların sayısı ise 15 milyonu geçiyor ve bu da nüfusun yüzde 19-20’sine denk geliyor. 


Yabancı kökenli nüfusun ülke nüfusunun beşte birine denk geldiği Almanya’da 22 Eylül’deki seçimler için aday gösterilen göçmen kökenli politikacıların oranı ise yüzde 4’de kalıyor. 598 üyeli Federal Meclis seçimleri için aday gösterilen yabancı kökenlilerin en çok olduğu parti ise Yeşiller oldu. 23 kişinin aday olduğu Yeşiller’i, 18 adayla Sol Parti (Die Linke) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), 9 adayla Liberal Demokrat Parti (FDP) ve 6 adayla Başbakan Angela Merkel’in Hristiyan Demokrat  Birlik Partisi (CDU) takip ediyor. 


CDU’nun Bavyera Eyaleti’ndeki kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ise listesinde hiç bir yabancı kökenliye yer vermedi.