Joachim Gauck, Cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı ilk Noel konuşmasında, Almanya'da insanların yoksullar ile zenginler arasındaki makasın açılması nedeniyle tedirgin olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı, “Şiddet de bizi endişelendiriyor: Tren garlarında ya da sokaklarda insanlar tenleri koyu, saçları siyah olduğu için saldırıya uğruyor” dedi. Gauck, tüm bu sorunların aşılmasının yalnızca icraat yönü kuvvetli politikacılar ile değil, aynı zamanda duyarlı vatandaşlar ile mümkün olabileceğinin de altını çizdi.

Kendisi de geçmişte din adamı olarak görev yapmış olan Gauck, Noel'in Hrıstiyanlar için tanrının bir vaadi olduğunu vurgularken, Müslümanlar, Yahudiler ve diğer dinlere mensup insanlar ve ateistler için de akrabalar, arkadaşlar ile kutlanabilecek bir şenlik olduğunu vurguladı. Konuşmasında Alman halkına da birlik çağrısı yapan Cumhurbaşkanı, Almanya'nın burada yüzyıllardır yaşayan nesiller ile ülkeyi yeni vatanı olarak benimsemiş olanları birleştirdiğini vurguladı.

Avrupa barışın teminatı

Gauck konuşmasında aynı zamanda büyük Avrupa ekonomilerini sarsan krize de değindi. Cumhurbaşkanı, “Avrupa fikrinin” 60 yıldan daha uzun bir zamandır barışın güvencesi olduğunu ifade ederek, “Ama şimdi soru şu: Bizim siyasi irademiz, kültürel ve ekonomik açıdan böylesine büyük farklılıkları bir arada tutmaya yetecek mi?” dedi. Almanya'nın krizin üstesinden başarıyla geldiğini vurgulayan Gauck, ülkenin siyasi açıdan da istikrarlı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un konuşması Noel bayramının başladığı salı günü saat 19:00'da Alman 1. Kanalı'ndan izlenebilecek. Epd, DW, BÖ/EC