Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde yaklaşık 6 milyon seçmen pazar günü sandık başına gidiyor.

Başbakan Angela Merkel'in partisi Hrıstiyan Demokrat Birlik'in (CDU) 10 yıldır iktidarda oyduğu eyalette yapılacak seçimler öncesinde kıran kırana mücadele sürüyor.

GMS enstitüsü tarafından yapılan son anket, eyalette  Merkel'in partisi CDU'nun yüzde 41'lik oy oranıyla ilk sırada olduğunu ortaya koyuyor. Ancak CDU'nun koalisyon ortağı FDP'nin seçim barajı olan yüzde 5 sınırında olması, muhafazakar-liberal koalisyonun iktidarını sürdürmesinin garanti olmadığını ortaya koyuyor.

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 33'lük oy oranıyla ikinci sırada bulunurken, bir diğer muhalefet partisi Yeşiller de yüzde 13'lük oy oranına sahip.  SPD ve Yeşiller'e verilen destek,  yüzde 46 ile şu anki iktidar ortakları CDU ve FDP'nin oy oranıyla aynı.  Seçimlere katılım oranı ve kararsız seçmenlerin tercihlerinin seçim sonucunu belirlemesi bekleniyor.

7 Türkiye kökenli aday

Aygül Özkan

Yaklaşık 100 bin Türkiyeli göçmenin yaşadığı Almanya'nın ikinci en büyük eyaletindeki seçimlerde 7 Türk asıllı siyasetçi de yarışıyor.

Almanya'nın ilk Türkiye kökenli bakanı olan Sosyal İşler, Kadın Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan, partisi CDU tarafından 3'üncü sırada aday gösterilirken, Özkan'ın yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Mustafa Erkan'ı 23'üncü, Adem Ortaç'ı 86'ıncı sıradan, Yeşiller artisi de Filiz Polat'ı 7'nci,  Belit Onay'ı 18'inci sıradan aday gösterdi.

Sol Parti'de de Gültekin Keloğlu 3'üncü ve Yılmaz Kaba 16'ıncı sıradan milletvekili adayı. 

Merkel'i umutlandıran anket

Aşağı Saksonya eyaletinde kıran kırana mücadele sürerken, Almanya genelinde yapılan anketlerden gelen sonuçlar, Başbakan Merkel'in yüzünü güldürdü.

Alman birinci kanalı ARD'nin anketine göre  Merkel'in partisi CDU'ya verilen destek son 7 yılın en yüksek düzeyine, yüzde 42'ye ulaşırken, ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'nin oy oranı yüzde 26'ya geriledi.

Anketler,  bugün seçim olması durumunda ise Merkel'in koalisyon ortağı liberal FDP'nin, yüzde 4 oy oranına gerileyerek  parlamento dışında kalacağını gösteriyor. Siyasi gözlemciler, önümüzdeki dönemde Almanya'yı CDU ve SPD'nin oluşturacağı "büyük koalisyonun" yönetme ihtimalinin giderek arttığına dikkat çekiyor. DW/dpa, AŞ/MÇ