Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis yaz tatiline girmeden önce Berlin'de düzenlediği son basın toplantısında yerli ve yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Konuşmasında Türkiye'ye de değinen Başbakan Merkel, Türkiye'deki son gelişmeleri “ürkütücü” olarak nitelendirdi. Merkel, “Türkiye'de yaşayan insanların protesto haklarından kapsamlı bir şekilde istifade edebilmelerini umut ediyorum” sözleriyle Türkiye'de polisin protestoculara orantısız güç kullanmasıyla ilgili eleştirilerini yineledi. Almanya Başbakanı ayrıca seçimlerden sonra da Türkiye politikalarının değişmeyeceğini belirterek, Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi'nin yeniden iktidara gelmesi halinde Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki katı tutumunu sürdüreceğinin işaretini verdi.


Merkel ayrıca dünya kamuoyunun yakından takip ettiği Mısır’daki olaylara dair de açıklamalar yaptı. Almanya Başbakanı, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin serbest bırakılması ve toplumun tüm gruplarını kapsayan siyasi bir sürecin başlatılması gerektiğini kaydetti. ”Mursi'nin cumhurbaşkanlığında Müslüman Kardeşlere dâhil olmayanlar kötü muameleye uğradıklarını hissediyorlardı” diyen Merkel, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Eğer şimdi durum tersine dönerse, bu yeni gelişmeler için hiç iyi olmayacaktır.”

"Güçlü olanın hukuku değil, hukukun gücü"

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın başta Almanya olmak üzere AB ülkelerindeki internet ve telefon görüşmelerini dinlediği iddiaları son günlerde uluslararası bir skandala dönüşmüştü. Söz konusu skandal ile ilgili de konuşan Merkel, Alman-Amerikan dostluğuna dikkat çekerek, dostların birbirinin telefonlarını dinlemeyeceğini vurguladı. Şansölye, Almanya’nın iyi niyetinin altını çizmekle birlikte konuya dair eleştirilerini de şu sözlerle dile getirdi: ”Almanya topraklarında Alman hukuku esastır. Gerek Avrupa gerekse Almanya'da güçlü olanın hukuku değil, hukukun gücü geçerlidir. Bu anlayışı herkesten bekliyorum. Ayrıca amaç, aracı kutsal kılmaz. Teknik olarak mümkün olan her şey yapılabilir diye bir kaide yoktur.”

Kamuoyunda dinleme skandallıyla alakalı kendisine yönelik eleştirilere de yanıt veren Merkel, “Almanya bir kontrol devleti değil, özgürlükler ülkesidir. Amerikalı ortağımızın meseleyi araştırmak için zamana ihtiyacı olduğu bilgisini aldım. Zaten ardında doğru dayanağı olmayan bir taahhüt bize fayda getirmeyecektir. Bu konuda beklemeyi tercih ediyorum” dedi.

Berlin, başbakanlık basın toplantısı; 19.07.2013



"Avrupa kendini internet tekniklerinde yenilemeli"

Merkel yine dinleme skandalına atıfta bulunarak Almanya ve AB'deki bazı teknik olanakların eksik kaldığını kaydederek, Avrupa’nın kendisini internet tekniği konusunda nasıl yenileyebileceğini düşünmesi gerektiğini ifade etti. “Aksi takdirde bağımlılıklar kaçınılmazdır” diyen Almanya Başbakanı, Avrupa’nın ABD menşeli Boeing yerine Airbus alternatifinde karar kıldığını hatırlatarak, ”Bu örnekten yola çıkıp, Avrupa devletleri yeni internet teknikleri hususunda kafa yormalıdırlar” dedi.

FDP ile ortaklığa yeşil ışık

Basın toplantısında Almanya'daki genel seçimlerle ilgili sorulara da cevap veren Merkel, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Parti'nin kuracağı bir koalisyon hükümetinin başarılı olamayacağının geçmişte görüldüğünü ve bunun kamuoyuyla da paylaşıldığını kaydetti. Almanya Başbakanı ayrıca 22 Eylül'de yapılacak federal seçimlerde halihazırdaki koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ile yeniden koalisyon ortağı olmayı istediklerinin de altını çizdi.DW