Hristiyan Demokrat blok, oyların yaklaşık yüzde 42'sini aldı.


Bu sonuçla, Merkel'in, oyların yaklaşık yüzde 26'sını alan ana muhalefet Sosyal Demokratlar'la (SPD) bir "Büyük Koalisyon" hükümeti kurma arayışına girmek zorunda kalabileceği belirtiliyor.


Merkel'in koalisyon ortağı Hür Demokratlar ise yüzde 4,8'yle, milletvekili çıkarabilmek için gereken yüzde 5'lik barajın altında kaldı.


Hür Demokratlar 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez parlamentoda temsil edilmeyecek. Partinin lideri Philipp Rösler, aldıkları sonucu "Hür Demokat Parti'nin en acı, en üzücü anı" olarak niteledi.


Euro'dan çıkılmasını savunan Almanya için Alternatif Partisi de yüzde 4,7'lik oy oranıyla parlamento dışında kaldı.


Yeşiller yüzde 8,4, Sol Parti de yüzde 8,6 oranında oy aldı.


Oy sayımı sürerken bir ara CDU'nun Bavyera'daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'yle (CSU) parlamentoda çoğunluğu sağlama olasılığı belirmişti.

Bu gerçekleşseydi, Almanya'da yarım asır sonra ilk kez koalisyona gerek duyulmayacaktı.


'Süper sonuç'


Başbakan Merkel sandık çıkış anketlerinin açıklamasından sonra partilileri aldıkları "süper sonucu" kutlamaya çağırdı.

CDU merkezinde partililere hitap eden Merkel, "Bu geceyi kutlayabiliriz. Çünkü harika bir şey yaptık" dedi.


Ancak 59 yaşındaki Merkel, daha sonra televizyonda koalisyon pazarlıklarıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken "Belki bizimle birlikte birşey yapmak isteyecek hiç kimseyi bulamayabiliriz" dedi.

Gözlemciler bununla birlikte sonucun Merkel'in Euro krizi sırasındaki liderliğine verilen desteği yansıttığına dikkat çekiyor.

CDU Parlamento Grubu Başkanı Volker-Kauder, "Hükümeti kurmak için halktan açık bir yetki aldık. Sonuçlar, seçmenlerin Angela Merkel'in başbakan olarak kalmasını istediğini gösteriyor" diye konuştu.


Merkel
, seçim kampanyası sırasında 2005-2009'da olduğu Sosyal Demokratlar'la 'Büyük Koalisyon"da bir araya gelmeye hazır olduğu mesajını vermişti.


Ancak SPD, CDU/CSU ile yeniden koaliyon kurma konusunda istekli görünmedi. Daha önceki "Büyük Koalisyon"da maliye bakanı olan parti lideri Peer Steinbrueck, böyle bir hükümette görev almayacağını açıklamıştı.

Türkiye kökenli adaylar


Seçimlere Türkiye kökenli 60'dan fazla aday katıldı. Şimdiye kadar bu adaylardan sekizinin parlamentoya girmesi kesinleşti.

Hristiyan Demokrat Birlik’ten bir, Yeşiller’den üç, Sosyal Demokrat Parti’den üç, Sol Parti’den ise bir aday milletvekili seçildi.

Batı Trakya kökenli Cemile Giousouf, Hristiyan Demokratlar'dan milletvekili seçilen ilk Müslüman siyasetçi oldu.