İLK SINAV AŞAĞI SAKSONYA

Almanya başbakanı  Angela Merkel'e (CDU) Merkel, Euro krizi konusundaki izlediği politikalar yüzünden eleştirilse dahi, kendisine ilk destek Euro Grubu Başkanı Jean Claude Juncker’den geldi. VDI Nachrichten adlı yayın organına röportaj veren Juncker, Merkel’in istikrarı sağlamak istediğini, Maastricht anlaşmasında da Avrupalıların istikrar için söz verdiklerini hatırlattı. Juncker, “Merkel’in Güney Avrupalılar’ın düşmanı olduğu izlenimi tümüyle yanlış” dedi. Jean Claude Juncker, Almanya’nın sırf büyüklüğü nedeniyle ekonomik ve mali krizle mücadelede özel bir öneme sahip olduğunu ancak Avrupa’ya yönünü dikte etmediğini iddia etti. Juncker, Hollanda, İsveç, Luksemburg veya Avusturya’nın da bütçelerin sağlam olması için ısrar ettiklerini kaydetti.


Bu arada Merkel’in krizden çıkarmak için en çok çaba harcadığı ülke olan Yunanistan’ın Başbakanı Antonis Samaras önümüzdeki hafta Berlin’de olacak. Merkel ile Samaras 8 Ocak Salı günü Yunanistan’ın reform sürecinde kat ettiği mesafeyi ele alacak. Görüşmede, Merkel’in 11 Ocak’ta Kıbrıs Rum Kesimi’ne yapacağı 5 saatlik ziyaretin de ele alınması bekleniyor. Demokratik Seferberlik Partisi’nin (DISI) düzenlediği konferansa, 6-7 Avrupalı liderle birlikte katılacak olan Merkel’in güvenliğinin sağlanmak en üst düzeyde güvenlik önlemleri alınacak.


Geçen yıl önceliğini ekonomik krizinin atlatılmasına veren Almanya Başbakanı, yeni yılda iç politikaya ağırlık vermek zorunda kalacak. Geçen yıl eyalet seçimlerinde hayal kırıklığına uğrayan Angela Merkel için 20 Ocak’ta Aşağı Saksonya’da yapılacak seçimler büyük önem taşıyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre, yüzde 40 ile SPD’nin 6 puan önünde görünen CDU, bu oranla eyalette iktidarı kaybetme riskiyle karşı karşıya. Aşağı Saksonya’da SPD ve Yeşiller’in toplam oyu ise yüzde 46. CDU-SPD veya CDU-Yeşiller koalisyonu kurulsa bile Merkel’in partisi Federal Eyaletler Temsilcileri Meclisi’nde (Bundesrat) ciddi güç kaybına uğrayacak. Bu durum ise Merkel’in genel seçimlere kadar yapmayı planladığı reformların önünde ciddi bir fren olacak.