Adil Yiğit

Hatırlanacağı üzere Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Uyum Bakanı Aydan Özoğuz (SPD) ile yaptığı (28.04.14)Türkiye ziyareti esnasında YouTube yasağı ve demokratikleşme konusundaki tehlkeli gidişata dikkat çekerek, eleştirilerde bulunmuştu.  Erdoğan ise, "sen bu aklı kendine sakla" demişti. Gauck, "Ben bunları uydurmadım. Hatta az bile söyledim" açıklamasıyla cevap vermişti.  Ankara'da bir dizi görüşmeler yapan Gauck, STK temsilcileriyle görüşme sonrası ODTÜ'de şunları ifade etmişti:

"
Bu anlatılanlar beni çok korkuttu ama demokratlar olmadan demokrasi olmaz, canlı bir sivil toplum bir ülkenin yararına”. Gauck, Türkiye ziyaretinin ardından geri döndüğü Berlin'de yaptığı açıklamada ise, “Ben orada bir toplumda tartışılan kritik meselelerle ilgili yorum yaptım. Sadece bir tarafla değil yani sadece yönetenle değil, yönetilenle de konuştum. Bu dostlar arasında olası ve normal bir durum” diye konuşmuştu. 

BERLİN GÖRÜŞMESİ HAYAL OLDU

24 Mayıs'ta Köln Lanxess Arena'daki hükümet yanlısı UETD'nin 10. kuruluş yildönümüne katılarak Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasına Almanya'dan başlayacağı belirtilen Erdoğan'ın, iptal edilen görüşmeden dolayı rahatsız olduğu aktarıldı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, İstanbul'da yabancı gazetecilere, iki başbakanın tarih zorluğu nedeniyle görüşemeyeceğini söylese de, arka plandaki gerçeğin Başbakan Erdoğan'ın, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'a karşı yaptığı diplomatik çerçeveden uzak, sert açıklamalarından dolayı olduğu belirtildi. 

ALEVİLERDEN ERDOĞAN'I PROTESTO HAZIRLIĞI


Öte yandan Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu 24 Mayıs’ta Başbakan Erdoğan’ın Köln’de gerçekleştireceği mitinge karşılık protestoya hazırlanıyor.

AABF’dan yapılan açıklamada, ’24 Mayısta Köln’e gelecek olan Erdoğan’a  yürüyüş ve mitingle Köln kentini dar edeceğiz. Söylediklerimizin  arkasındayız. Az bile söyledik. Demokrat değilsin Erdoğan. Almanya  Cumhurbaşkanı Gauck' un sözleriyle ; Almanya ve Türkiye' nin vicdanı olan tüm insanlığı 24 Mayısta Köln’e davet ediyoruz’ dedi.

Almanya’daki Aleviler, Erdoğan’ın , "Almanya'da "Ali'siz Alevilik" denen bir olay var. Yani ateist bir anlayışın, Alevilik kisvesi altında, kendilerinin de desteklemiş olduğu bir yapı var" şeklindeki açıklamasına sert tepki göstermişti.