“ALMAN SOSYAL DEMOKRATLARINDAN İNSANLIK DIŞI POLİS KONTROLLERİ“


Süheyla Kaplan- Hamburg


Hamburg eyaleti Içişleri Bakanlığı tarafından bir süre önce Almanya'ya sığınan ve yaşamlarını St. Georg Kilisesi'nde sürdüren mültecilerin „insanlık dışı kimlik kontrollerine“ maruz kalmaları muhalefet partileri ve göçmenlerin tepkisine yol açtı.

 

YEŞİLLER VE SOL PARTİ'DEN SPD'YE SERT TEPKİ

 

Hamburg'da Alman Sosyal Demokrat Parti'nin Afrikalı mültecilere uyguladığı kimlik kontrollerini sert bir dille eleştiren Yeşiller Partisi Hamburg Milletvekili Filiz Demirel, SPD'nin bu yöntemle mültecileri ülkelerine geri göndermek istediklerini belirtti.

 

Demirel, “Hamburg'da 4 -5  aydan beri Kuzey Afrika'dan kaçarak buraya yerleşen mültecilere kilise kapılarını açtı. SPD'li eyalet hükğümeti mültecilere oturum hakkı vermek yerine, onların tek tek kimliklerini saptayıp, ülkelerine geri göndermek istiyor. İltica başvurusuna yapanların zaten çoğunun başvurusu kabul edilmiyor“ dedi.

 

HER GÜN BİR GEMİ BATIYOR

Ülkelerindeki savaş, açlık ve yoksulluktan dolayı Avrupa'ya kaçmak zorunda kalan ve kendilerini taşıyan gemilerin batması sonucu, yaşamlarını yitirdiklerini hatırlatan Yeşiller Partisi vekili Demirel,Daha dün bir gemi daha battı. Önümüzdeki süreçte daha fazla mülteci ülkeye gelecek. Bu sorun Almanya'nın tek başına çözebileceği bir sorun değil. Sınır bölgeleri yalnız bırakılmamalı. Lampedesu'dan gelenlerin durumları Hamburg'da parlamento'da hala tartışılıyor. SPD hükümeti bugüne kadar kalıcı bir çözüm bulmaktan kaçınıyor şeklinde konuştu.

 

Polisin uygulamalarını insanlik dışı bulduğunu da ifade eden Demirel, SPD hükümeti 130 Suriyeli mülteciyi Hamburg'a kabul etti ancak bu yeterli değil,  önemli olan uzun vadede sorunlarıı çözebilmek. Sembolik uygulamalarla göçmen politikası yürütülemez.  Bu uygulamalar sosyal demokrat bir partinin yapmaması gereken uygulamalar dedi.

 

Yeşiller Partisi Hamburg eyalet Meclis Grubu İçişleri  ve Mülteci Politikası Sözcüsü Antje Möller ise, Hamburg'da SPD'nin sözkonusu bu uygulamalarını politik olarak kabul edilemez olduğunu söyledi.

 

Möller ayrıca, Avrupada mülteci yasasının yumuşatılması gerektiğini sözlerine ekledi.


SOL PARTİ : ”SPD'NİN GÖÇ POLİTİKASI HEP İKİ YÜZLÜ“

Sol Parti Hamburg eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız ise, SPD'nin bugüne kadar göç ve mülteci politikasında „ikiyüzlü bir politika“ izlediğini ileri sürdü.

 

Yıldız, “Bir taraftan hoşgeldiniz kültürü var bu ülkede diyorlar, diğer taraftan mültecilere polis kontrolleri uygulanıyor. Bu insanlar neden ülkelerinden kaçıp geldi? Küresel dünyaya satılmak isteyen ticari mallar ülke ülke dolaşırken, insanlar serbestçe dolaşamamakta. Yani mallar, insanlardan daha özgür. Sonuçta savaşları yapan yine zengin ülkeler değil mi? SPD'nin iki yüzlü poltikası derhal durdurulmalı“ şeklinde açıklamada bulundu.

 

Öte yandan Hamburg Korsanlar Partisi'de bugün gerçekleştirdikleri parti kurultayında, SPD eyalet hükümetinin bu uygulamalarını eleştirerek, Afrikalı mültecilere uygulanan polis kontrollerinin derhal sona erdirilmesi, gözaltına alınanların serbest bırakılması, mültecilerin derhal çalışma ve oturum hakkı elde edebilmeleri, mültecilerin insan onuruna uygun   koşullarda yaşamlarını sürdürebilmeleri konusunu karara bağladı.