İrfan Erdoğan

 

SPD'li Peer Steinbrück'ün vaatleri kısaca şöyle...

 

"Asgari ücreti 8.50 Euro olacak. Bütçenin yükü yılda 5 milyar Euro hafifleyecek. Almanya’da kadınlar aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerden ortalama yüzde 22 daha düşük ücret alıyor. Eşit ücret yasasıyla bu eşitsizlik kalkacak. Kiralık işçilerle işyeri kadrolu çalışanlar eşit ücret alacak. Dayanışma emekliliği yasası gelecek.

Asgari emekli maaşı 850 Euro alacak. 45 yıl emekli sigortası olanlar, 63 yaşında hiçbir kesinti olmadan emekliye ayrılabilecek. Çocuklarına evde bakan ailelere ödenen bakım parası kalkacak. Bunun yerine çocuk yuvalarına yatırım yapılacak, 2017 yılına kadar 200 bin yeni yuva açılacak. Çifte vatandaşlık önündeki yasal engeller kaldırılacak. Opsiyon modeli’ geçersiz kalacak. Kira artışına sınır getirilecek. Emlakçı komisyonunu, emlakçıya görev veren taraf ödeyecek.

Büyük bankalar da dahil devlet garantisi kalkacak. Bunun yerine zor durumdaki bankalara mali yardım için bankaların kendi karşıladığı bir fon kurulacak. Yılda 100 bin Euro, çiftlerde 200 bin Euro brüt kazananlar için vergi oranı yüzde 43’ten yüzde 49’a çıkacak.”

 

SPD´nin seçim vaatleri yukardaki gibidir. Seçimlerden sonra yerli ve göçmen emekçiler olarak bu vaadlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine hepimiz tanık olacağız...