-Süheyla Kaplan-

 

 

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, açıklamaya sert tepki göstererek’Almanya’da resmi kayıtlara göre yılda  200 bin civarında yangın olayı, yaklaşık 6 bin insan yangında yaralanmaktadır, 600’ü de hayatını katbetmekte. Bütün bu vahim istatistik üzerine kafa yormak gerekir, hemen ‘kundaklama’ ihtimallerini düşünmek yerine. Kundaklama  gibi suç kapsamına giren olayların hemen hemen tamamı aydınlatılmaktadır’ dedi.

 

 

 

ALMAN-TÜRK PARLAMENTERLER DOSTLUK GRUBU BAŞKANI JOHANNES KAHRS:

‘BOZDAĞ’IN KAVRAMA VE ANLAYIŞ PROBLEMİ VAR’

 

 

 

Bakan Bozdağ’ın kavrama ve anlayış (izan) problemi  olduğunu ileri süren Alman-Türk Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı ve Federal Milletvekili Johannes Kahrs, Almanya’da çok sayıda vahim vaka bulunduğunu ve sadece göçmenlere mal edilmemesi gerektiğini bildirdi.

 

Kahrs, ‘’Vahim durumlarla karşı karşıya gelen göçmen kökenli yok denecek kadar azdır. Asl olan şey şu ki, bu tür olaylardan sonra suçlu ya da suçluların bulunması ve vahim durumlar altında kalan kurbanlara hızlı ve bürokratik engellerin olmadığı yardımları ulaştırmaktır. Sayın Bozdağ’ın bu yöndeki yorumları olaylatın aydınlatılmasına ne  yardımcı olmakta, ne de gerçeklikle bağdaşmaktadır. Önemli  olan sağ radikalizme karşı mücadele edebilmektir. Aşırı sağcı parti NPD’nin (Aşırı Sağcı Alman Milliyetçi Parti) yasaklanmasıdır.’

 

ALMANYA’NIN ETKİN GAZETELERİNDEN HAMBURGER ABENDBLATT GAZETESİNDE

KÖŞE YAZARI THOMAS FRANKENFELD: ‘’BAKAN BOZDAĞ KORKUNÇ İFTİRA ATIYOR’

 

 

 

Bakan Bozdağ’ın açıklamalarını korkunç iftira olarak değerlendiren Almanya’nın etkin gazetesi ‘’Hamburger Abendblatt’ta köşe yazarı Thomas Frankenfeld, ‘’Almanya’da aşırı sağcı Naziler tarafından gerçekleştirilen ırkçı ve şiddet içeren vakalara karşı duyarlı olmamız konusunda ciddi sebeplerimiz var. Son yıllarda ne yazık ki Türk ailelerinin oturduğu binalara yönelik kundaklama olayı yaşanmıştır. Ancak yangınların sadece ‘Neden hep Türkler’in yaşadığı evler yanıyor’ şeklindeki açıklaması gerçekçi değil. Her yerde teknik problemlerden kaynaklanan yangınlar çıkmakta’’ dedi.

 

Bakan Bozdağ’ın ‘’Olayı soruşturan polis yetkililerinin daha olayın başında ne olup ne bittiğini anlamadan bir kundaklama emaresi görülmediğine ilişkin veya bir Neonazi cinayeti olmadığına ilişkin bazen resmi bazen gayri resmi açıklamalar yaptığı’ yönündeki  açıklamasını ‘korkunç iftira’ olarak değerlendirdi.

 

Frankenfeld, ‘’Almanya’da Türkler’e ve Almanlar da kimi zaman terör saldırısı ile karşı karşıya kalmaktadır. Almanya’da Türkler ve Almanlar ırkçılığa karşı birlikte mücadele vermekteler. Almanya’da Nazilere yer yok. Almanya’daki yüzyıllardan beri  seçim sonuçları bunu  gösteriyor’ şeklinde açıklamada bulundu.

 

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ, ‘’Son yıllarda yaşanan aşırı sağcı terör olayları ile ilgili olarak Türk toplumunun hakikaten Almanlara karşı bir güvensizliği oldu.  Ancak Türkiye’deki yetkililer sankı Türk vatandaşlar Almanya’da korunmuyormuş gibi baskı yapmaya çalışıyorlar. Son yıllarda bir güven eksikliğini yaşandığı doğrudur. Ancak daha dişplomatik açıklamarla, iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vermeyecek şekilde konunun üzerine gidilebilinir. Bu konuda duygusal olunmamalı, her iki taraftan da hassas olunmasını talep ediyorum’ dedi.