Almanya'nın gündemini değiştiren olaylar dizisi, 36 yaşındaki Beate Zschaepe adlı bir kadının 8 Kasım 2011 günü polise gidip teslim olmasıyla başladı. Zschaepe'nin iki arkadaşı Uwe Böhnhardt (34) ve Uwe Mundlos'un (38) yanmış cesetleri ise Thüringen eyaletinin Eisenach kentinde bir karavanda duruyordu. Evin enkazında yapılan aramada ortaya çıkan deliller ise Nazi Örgütü NSU'yu işaret ediyordu. Aramada 2000-2006 yılları arasında 9 göçmen esnafın öldürülmesinde kullanılan Çek yapımı silah ve 2007'de Heilbron’da öldürülen kadın polisin silahı bulundu.

Olayın Almanya'nın gündemine oturması üzerine ise Federal Meclis bir araştırma komisyonu kurdu. Ancak özellikle güvenlik birimleri komisyona bilgi vermekten kaçınmaları dikkat çekti. Son olarak 1998 yılında Uwe Mundlos'a bir listeyi Federal Kriminel Dairesi (BKA)'nın bir yıl boyunca sakladığı ve ancak geçtiğimiz aylarda komisyona verdiği ortaya çıktı.

Jena kentinde polisin bir baskını sırasında ele geçirilen söz konusu listede 30 Neonazi'nin adres ve telefon bilgileri bulunuyor. Polisin kritik bir bilgiyi neden sakladığı ve komisyona geç verdiği merak konusu. Ancak olay Alman İçişileri Bakanı Hans-Peter Friedrich 'i hareket geçirdi. Friedrich, olayın aydınlatılması için polis birimlerine talim verirken, komisyon üyeleri ile muhalefet partileri BKA'ya ve hükümete sert tepki gösterdiler.