Almanya’nın PassauerNeue Presse gazetesine açıklama yapan Alman polisi, Danimarka ve Almanya sınırında pasaport kontrollerinin yeniden başlatılmasını, uygulamaya diğer AB ülkelerinin de dahil olmasını istedi.  


Alman Polis Sendikası Başkanı Rainer Wendt, AB ülkeleri arasındaki Schengen anlaşması nedeniyle mültecilerin ve suçluların sınırlardan rahatça geçebildiklerine dikkat çekerek: Schengenanlaşmasına dahil olan 22 AB ülkesi ile İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lictenstein arasında pasaport göstermeden dolaşan suçlular ülkelerimiz için tehlike oluşturuyor.Son aylarda Avrupa’ya gelen mülteci sayısında büyük artış kaydedildi. Mülteciler istedikleri ülkeler arasında rahatça seyahat ediyorlar. Mültecilerin sayıları 500 bini buldu. Gerekli tedbirler alınmazsa daha büyük sorunlar yaşarız” dedi. 

Reiner
 Wendt, konuyla ilgili bir raporu Alman İçişleri Bakanlığı’na sunduklarını belirterek fazladan 1000 sınır polisine ihtiyaç olduğunu söyledi. Almanya Avusturya sınırını ziyaret eden Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise sınırlarda görevlendirilmek üzere ancak 100 ekstra polis verebileceklerini söyledi.

Alman polisinin talebi üzerine henüz açıklama yapmayan Danimarka hükümetinin, talebe sıcak baktığı ancak sınırlarda pasaport kontrolünü yeniden başlatırken uluslararası anlaşmalara aykırı hareket etmek istemediği belirtildi. Aşırı sağ Danimarka Halk Partisi Avrupa sözcüsü Sören Espersen, Alman polisini haklı bulduklarını ve sınırlarda kontrolün yeniden başlatılmasına destek vereceklerini söyledi.  Ancak 4 yıl önce Rasmussen hükümeti sınırda kontrol kararı aldığında Danimarkalı ve Alman gençlerin protestoları ile karşılaşmış daha sonra uygulamadan vazgeçmişti.