Liderliğini yaptığı merkez-sağ CDU/CSU bloğunun Eylül ayında yapılan seçimlerde tek başlarına iktidara gelebilmek için yeteli çoğunluğu elde edememesinin ardından Sosyal Demokrat Parti (SDP) ile koalisyon hükümeti kuruldu.

Bu hükümetin görev süresi sırasında ülke genelinde asgari ücret uygulamasına başlanacak. Buna rağmen Almanya'nın sıkı mali disiplininden vazgeçmesi olasılığı yüksek değil.

Geçen ay imzalanan koalisyon anlaşmasına göre 2015 yılından başlamak üzere ilk defa ülke genelinde saat başına 8,50 euro asgari ücret uygulanacak.

16 üyesi olan Alman Bakanlar Kurulu'nda 10 bakan Merkel'in CDU/CSU blokundan geliyor.

Avrupa Birliği'nin sanayisi en gelişkin, en kalabalık ve ekonomisi en büyük ülkesi olması nedeniyle Euro Bölgesinde kararlar verilmesi gerektiğinde Almanya'nın düşünceleri büyük ağırlık taşıyor.

Yeni çehreler

Merkel, Salı günü Parlamento'da yapılan oylamada, 621 oydan 462'sini aldı.

Yeni hükümet, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'da görülen en uzun koalisyon görüşmelerinin ardından kuruldu.

Merkel'in sağ kolu olarak görülen Wolfgang Schaeuble, yeni hükümette Maliye Bakanı görevinde kalacak.

Merkel, Schaeuble hakkında "İsmi euronun istikrarıyla birlikte anıldığından görevine devam edecek olmasından memnunum." dedi.

Yine CDU/CSU'dan Ursula von der Leyen, Savunma Bakanlığı'na, Thomas de Maiziere de İçişleri Bakanlığı'na getirildi.

Koalisyon ortağı SPD'den ise parti lideri Sigmar Gabriel Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olurken, Frank-Walter Steinmeier de Dışişleri Bakanı oldu.

SPD'den ayrıca Türkiye kökenli Aydan Özoğuz, göçmenlikten sorumlu bakanlığa atandı.