Almanya’nın Dortmund kentinde 3-23 Eylül tarihleri arasında bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Merhaba Heimat festivali sürüyor. 40’ı aşkın etkinliğin gerçekleştirileceği festival kapsamında Alman karikatüristlerin gözüyle Türkler ve İslamiyet’in konu edildiği karikatür sergisi açıldı. Dortmund  Dietrich-Keunig-Haus’da 30 Eylül tarihine kadar gezilebilecek sergide, Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. M. Murat Erdoğan’ın son 15 yılı kapsayan kolleksiyonunda  yer alan  Alman Karikatüristler  Derneği üyesi 15 sanatçının çeşitli medya kurumlarında yayımlanan 50 eseri yer alıyor. Türkler ve İslam  konusunda Alman siyasetinde zaman zaman sergilenen olumsuz tutumların hicvedildiği karikatür sergisi, Doç. Dr. Murat Erdoğan, Dortmund Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Jörg Stüdemann ve  Toonpool Berlin Karükatüristler Derneği Başkanı Bernd Pohlenz tarafından açıldı.

Sergide Almanya’daki entellektüel bir grubun yabancılardan yana ve kendi sistemi ve toplumunu eleştiren eserlerinin yer aldığını kaydeden Murat Erdoğan, serginin bugüne kadar  büyük bir ilgiyle karşılaştığını söyledi.  Sergi Dortmund’dan sonra Essen’de Türkiye Araştırmalar Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Son dönemlerde gündemde olan Sarrazin, sünnet tartışması ve Müslümanları kızdıran İçişleri Bakanlığı’nın “kayıp” ilanları konusunda  yayınlanan karikatürleri de derlediğini belirten Erdoğan,  muhafazakar Almanların sergiye tepki gösterdiklerini vurguladı. Sergiyi Federal Almanya Parlementosu’nda  açmak için girişimde bulunduklarını da kaydeden Erdoğan, dirençle karşı karşıya kaldıklarını ve bugüne kadar olumlu yanıt alamadıklarını dile getirdi.

Erdoğan, Stüdemann ve Pohlenz, konuşmaların ardından sergiyi birlikte gezerek karükatürleri incelediler.