TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun Almanya temasları sonucu geçtiğimiz günlerde gençlik daireleri ile ilgili Berlin'de yaptığı açıklama umut verdi. Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün'ün, “Gençlik dairelerinin yetkilileri, eksikleri ve hataları olduğunu kabul ediyor” şeklindeki açıklamasının önemine dikkat çeken Umut Yıldızı Derneği Başkanı Kamil Altay, bunun sorunların çözümü için yeni bir dönemin başlangıcının işareti olduğunu belirtti.

 

BEKLENEN ÇALIŞMALAR EN SONUNDA BAŞLAYACAK

Dernek olarak yıllardır bu konuda mücadele ettiğini belirten Kamil Altay, şunları söyledi: “Alman yetkililer, bugüne kadar yaptığı görüşmelerde sürekli bir hataları olmadığını ve uygulamaların eksiksiz olduğunu söylüyordu. İlk defa farklı bir açıklama geldi. Bizim  beklediğimiz mesaj buydu. Türk-Alman dostluğuna zarar vermeden, siyasi ve dini ayrımcılıklardan uzak, tamamen insani değerlerle çocukların geleceğinin daha sağlıklı bir şeklide kurulması için önemli bir karar. İnşallah bundan sonra, gereksiz yere ailelerin parçalanmayacağı ve çocukların mağdur edilmeyeceği bir yapı oluşturulur.”

 

KONSOLOSLUKLAR DA SÜRECE DAHİL OLACAK

Alman yetkililerin de kısa bir zamanda açıklama geleceğini belirten Altay, “Yasalara göre, Türk vatandaşı olan bir çocuğun gençlik dairesi korumasına alındığında konsolosluğa bildirmesi gerekiyor. Fakat 2000 yılındaki yasayla çocuklarımız direk Alman olarak kayıtlara geçtiği için bu uygulanmadı. Çok sayıda çocuğumuzu böyle kaybettik. Bununla ilgili bir istatistiksel bilgi de yok. En azından bundan sonra konsoloslukların da dahil olduğu bir uygulamayla, bu çocukların kayıt altına alınması için çalışmalar başlatılıyor. Bu çok önemli” dedi.