Almanya’da Yargıtay (BGH) geçen Haziran ayında doktorlara verilen hediyelerle ilgili karar verdi. Yargıtay, ilaç firmalarından hediye kabul eden muayenehane sahibi doktorların rüşvet almakla suçlanamayacağına karar verdi. 

Tıbbi satış mümessili doktorlara toplam yaklaşık 18 bin Euro’luk çek vermekle suçlanırken, yargıçlar bu durumun yolsuzluk içerdiğine dair karar verirken uygulanan yasalara göre suç oluşturmadığına  karar verdi. Kararın gerekçesi ise muayenehane sahibi doktorların yasal olarak serbest çalışan statüsünde görülmesi olarak nitelendirildi. Mahkeme kadrolu veya resmi sağlık sigortası kurumlarına çalışan doktorlar için durumun farklı olduğunu  yasadaki boşluğu kapatmanın siyasetçilere düştüğünü bildirdi.

Federal Sağlık Bakanı Daniel Bahr ise, doktorların, resmi sağlık sigortası kurumlarının, eyaletlerin ve koalisyonun görüşlerine başvurulduktan sonra karar verileceğini bildirdi.  Federal Sözleşmeli Doktorlar Birliği'nin (KBV) başkanı Andreas Köhler, doktorları uyarmak amacıyla geçen yılın sonunda broşür dağıttıklarını, broşürde hangi tür hediyelerin kabul edilip, hangilerinin edilmemesi gerektiğinin örneklerle anlatıldığını söyledi.

Yolsuzlukla mücadele derneği Pro Honore'nin başkanı avukat Dr. Malte Passarge ise, genelleme yaparak tüm doktorlara saldırı ya da kınama hakkına sahip olmadıklarını,  sağlık alanının  bu tip konulara da oldukça yatkın oluğunu söyledi.

Federal Tabipler Odası Başkanı Ulrich Montgomery sadece iş mahkemelerinin rüşvet alan doktorları cezalandırma ve meslekten men etme yetkisine sahip olduğunu hatırlatırken, doktorların ilaç firmalarından para veya maddi değeri olan hediyeler alması ve bunun karşılığında sadece onların ilaçlarını yazması iş hukukuna aykırı olduğunu söyledi.

Almanya'daki en büyük resmi sağlık sigortası kurumu Barmer GEK, hükümeti yasal boşluğu doldurmaya çağırdı. Bir diğer resmi sağlık sigortası kurumu AOK’nın Başkanı Jürgen Graalmann ise "Serbest çalışıyor olmak rüşvete açık çek oluşturmamalı" şeklinde konuştu. Resmi sağlık sigortası kurumlarının çatı örgütü de serbest çalışan doktorların rüşvet aldıklarının tespit edilmesi halinde haklarında 2 ila 3 yıl hapis talebiyle dava açılmasını istedi.