BERLINER ZEITUNG: ALMAN ASKERİ İSTİHBARAT SERVİSİ'NDE DE PANİK VAR

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunan ve 1 kadın Alman polisin öldürülmesi olayına karışan Neonazi terör hücresinin Alman iç istihbarat örgütü ile işbirliği içindeki iddialar üzerine 2 yöneticinin istifası ile artan tartışma dinmedi. Berliner Zeitung, Neonazi cinayetleri ile ilgili Askerî İstihbarat Servisi’nin rolünü ele alırken, bu kuruşultaki paniğin Askerî İstihbarat Servisi’nde (MAD) de görüldüğünü yazdı.

Gazete, geçen ayın sonlarında Almanya'nın doğu eyaleti Thüringen Anayasayı Koruma İstihbarat Teşkilatı'nın, 1997 ile 2003 yılları arasında yaklaşık 120 üyesi bulunan Thüringen Vatan Koruma neonazi örgütü 'Thüringer Heimatschutz'aa (THS) 12'sini  'güvenilir adam' adı verilen (V-Mann) ajan olarak  görevlendirdiğini öne sürdü. Bunlar arasında 9'u yabancı, 1'i polis memuru 10 kişiyi öldüren terör örgütü NSU üyeleri Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschaepe'nin de bulunduğunu ikisinin bir banka soygunundan sonra şaibeli bir operasyonda öldüğü, Beate Zschaepe'nin ise olayların ortaya çıkması üzerine yakalandığı belirtildi. İddiaya göre, Federal Anayasayı Koruma İstihbarat Teşkilatı tarafından yönetilen operasyona Thüringen Eyaleti Anayasayı Koruma İstihbarat Teşkilatı ve Askeri Koruma İstihbarat Teşkilatı MAD de katıldı. Federal Anayasa Teşkilatı bu operasyonla ilgili tüm belgeleri 2011'de imha etti.

Berliner Zeitung, bugün de Anayasası Koruma Teşkilatı’nın federal ve eyalet birimlerinde birçok şeyin ört bas edildiğini kaydederken, aynı tablonun şimdi de Askeri İstihbarat Sevisi'nde de görülebildiğini yazdı. Gazete, şöyle devam etti:

"Bu birim Neonazi cinayetleri konusunda neler bildiğini ortaya koymuyor. Onlar da karanlık dosyaları ortaya çıkarmadan önce neler olacağını bekliyor. Anayasayı Koruma Teşkilatı’ndaki panik aslında Askerî İstihbarat Servisi’nde (MAD) de yaşanıyor. Ancak bu gizlilik süreci, aslında birimin aleyhine işliyor. Zira Federal Meclis’teki hoşnutsuzluk giderek büyüyor. Muhtemelen bu sürecin sonunda tüm güvenlik birimi yapısı alevler içinde kalacak."