Süheyla Kaplan- Hamburg

 

Neonazilerin Mühlenstrasse'de kundakladıkları evde ikisi çocuk, üç kişinin hayatını kaybettiği saldırıların üzerinden 21 yil geçtiğini ve iki Almanya'nın birleşmesinden sonra bu ırkçı saldırının ilk büyük saldırı olduğunu hatırlatan Şimşek, ırkçılıkla mücadelenin toplumların temel politikalarından biri olması gerektiğini vurguladı.

 

Şimşek, 8’i Türkiye kökenli 10 kişiyi öldüren NSU terör örgütünün faaliyetlerini araştıran Alman Federal Meclis Araştırma Komisyonunun Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başkanı Sebastian Edathy tarafından açıklanan raporda “Neonazi cinayetleri soruşturmasında Alman güvenlik birimlerinin yaptığı hatalar zinciri "emsalsiz tarihi bir fiyaskodur" denildiğini hatırlattı.

 

Hazırlanan raporda ayrıca federal ve eyalet istihbarat teşkilatlarının analizlerinin aşırı sağ terör tehlikesini yanlış ve üstünkörü bir şekilde, tehlikesizmiş gibi görmüş olduğu ifadelerinin yer aldığını kaydeden Şimşek, ayrıca komisyonun yapmış olduğu tavsiyelerin bir an önce ciddiye alınarak eyaletlerin çalışmalara başlaması gerektiğini söyledi.


Şimşek, Almanya'nın bu tarihi olayla tekrar yüzleşmemesi için ırkçılık konusunda mücadeleye ağırlık vermesi gerektiğini ifade etti.

Göçmenlerin Almanya'nın geleceği için bir çeşitlilik ve zenginlik olduğunun her zaman altının çizilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Şimşek, Almanya'da kurulacak federal hükümetten de ırkçılıkla mücadele konusunda gerekli adımların atılması konusunda çağrıda bulundu.