Haber Merkezi

Sivil toplum örgütleri ve çeşitli dernek üyelerinin yanında Alman, Afgan ve Türkiye kökenli göçmenlerin katıldığı toplantıda Eğitim Bakanı Ties Rabe ile Eyalet Milletvekili Ali Şimşek de hazır bulundu. Öte yandan ilgiyle izlenen etkinliğe Alevi Birlikleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Baykal Arslanbuğa, Harburg Alevi Kültür Derneği Başkanı Medet Doğan, Hamburg Alevi toplumları vakfı Başkanı İsmail Ceylan, Bergedorf CDU'dan Christa Timmermann, Afganistalılar Derneği Başkanı Salam Cafar katıldı. 


"AVCI DERNEKLERİ GÖÇMENLERİN YARISI KADAR UYUM SAĞLASA SORUN KALMAZ"
Toplantıyı yöneten Hamburg Eyalet Milletvekili Ali Şimşek, açılış konuşmasına sivil toplum örgütlerinin Hamburg'da önemine değindi. Şimşek sözlerini "Almanya'da köylerdeki geleneksel Avcı Dernekleri, göçmen sivil toplum örgütlerinin yarısı kadar uyuma katkı sağlasa, uyum diye bir sorun kalmayacaktır dedi. Şimşek, tüm dünya insanlarının her yerde göçmen olduğunu ve göçmenlerin Alman toplumuna sunduğu katkılara değindi.

Hamburg'da uyum ve sosyal alanda birçok yeniliğe imza atıldığına değindi. Eğitimde eşitliğin, kreşleri bedava hale getirerek, üniversite harçlarını kaldırarak ve hrıstiyanlık dini dışındaki diğer dinleri de tanıyarak sağladıklarını savundu.  İŞİD ve Selefiler konusuna da değinerek, genel toplumun aşırılığa karşı mücadele etmesi gerektiğini belirtti.


Alman ırkçıların toplumda yeri yoktur, göçmen kökenliler Alman devletine 25 milyara yakın gelir sağlamış, ama ırkçılar çıkıp göçmenleri dışlamaya çalışıyorlar, asıl topluma yük olan ırkçılar ve ayrımcı zihniyetleridir dedi. 
EĞİTİM BAKANI RABE: GÖÇMENLERİN OLMADIĞI BİR
 TOPLUM DÜŞÜNÜLEMEZ

Eğitim Bakanı Rabe ise artık eğitimde ve okullarda yabancı kökenli öğrencilerin önemli bir yer kapsadığını ve eskiye göre daha çok göçmen kökenli  gencin lise diploması aldığına ve daha çok göçmen kökenli gencin universite bitirdiğine değindi. Göçmen kökenlileri olmadığı bir sınıfın düşünülemeyeceğine değinen Rabe, Almanya göçmenler ülkesidir ve onların olmadığı bir toplumun düşünülemeyeceğine değindi. Çünkü göçmenlerin olmadığı okulların yarısı ı kapatılmak zorunda kalınacağına değinen Rabe, dışlanma maalesef yer yer yaşanmakta, dışlanmaya karşı beraber mücadele verilmelidir dedi. 

Toplantıda konuşan Almanya Alevi Birlikleri Yönetim Kurulu üyesi Baykal  Arslanbuğa'da bir çok eyaletle Devlet anlaşması imzaladıklarını, yalnız Hamburg bu konuda başı çekti ve bir ilke imza attı dedi.
Radikalizme karşı senato tarafından hazırlanan konzepte aktiv çalışma yapan Arslanbuğa, bu konzept Almanya genelinde en kapsamlı konzeptir ve bizim taktirimizi kazanmıştır.  Ayrıca yıllardır radikalizme karşı mücadele de tecrübelerimizi bu konzepte yansıttık dedi.