Süheyla Kaplan

Büyükelçilik tarafından düzenlenen‚ Aşure Sofrası'nda aşureler sofra açılış duası (Derviş Haydar Soylu), Mersiye (Mustafa Aydın, Seda Aydın), Kuran  ve Muharrem ayına ilişkin ilahilerin (Muharrem Küçük, Süleyman Küçük, Salih Akmanşen) okunması sonrası davetlilere dağıtıldı.

Derviş Haydar Soylu tarafından sofra kapanış duası edildi.

ALMANYA ALEVİ DERNEKLERİ KATILMADI



Düzenlenen organizasyona Almanya Alevi derneklerinin dışında şu dernekler katıldı:

Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici,  AKP’nin yurtdışı lobi derneği UETD ( Avrupalı Türk Demokratlar Derneği) yetkilileri, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği ( DİTİB) Şehitlik Cami Başkanı Ender Çetin, Türk Eğitim Derneği Başkanı ve Mocca Dergisi sahibi Rüştü Kam, CHP Berlin Derneği İkinci Başkanı Ahmet Tosun, CHP Berlin Derneği eski Genel Sekreteri İsmet Dertli, Demokrat Esnaflar Birliği Başkanı İlyas Yıldız, Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı ( TGD) Gökay Sofuoğlu, Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz, Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Aşık Kemteri, Sivaslı Canlar Derneği, Berlin Brandenburg Türk-Alman İşadamları Birliği (TDU) Başkanı Remzi Kaplan, Alevi- Bektaşi Kültür Enstitüsü Başkanı Gülizar Cengiz ile Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Özcan Mutlu katıldı.

Hacıbektaş Derneği Başkanı Aşık Kemteri ise, "Devletimizin Berlin’deki en büyük temsilcisinin aşure sofrası düzenlemesi  çok önemli ve ben çok memnunum ve çok güzel geçti" diye konuştu.



'ERDOĞAN İLE AYNI SOFRADA OTURMAKLA AYNI ANLAM TAŞIYOR'

Büyükelçilik tarafından davet edilmelerine rağmen‚ "Aşure Sofrasına" katılmama kararı aldıklarını ifade eden Berlin Alevi Toplumu Başkanı Halit Büyükgöl şöyle konuştu:

"Erdoğan ile aynı masada, oturmak ile aynı anlam taşıyor. Üstelik Muharrem ayı da geçti. Türkiye’de Alevilerin kimlikleri tanınmadığı sürece bu şekildeki göstermelik sofralara katılmama kararı aldık. Devlet tarafından düzenlenen aşure sofraları Alevi geleneklerine islami yeni kültürel ritüeller katmak amacıyla sembolik olarak düzenlenmektedir. Alevilerin kimler tarafından katledildiği ortada? Aşure sofralarında ilahiler okunuyor vs. Katılmama kararımızda haklı gerekçelerimiz var. Bugüne kadar Alman yasaları önünde Aleviler diğer yurttaşlar ile eşitken, eşit sayılırken, herhangi bir protesto eyleminde bizleri büyükelçilik binasına yaklaştırmayan büyükelçilik yetkilileri şimdi bizi sofrasına çağırıyor? Biz Aleviler olarak mücadelemizi şatafatlı sofralarda değil, bir olarak, dirlik olarak sürdürmeye dün olduğu gibi bugün de devam edeceğiz."


Foto: Ali Yıldırım