Sırt çantası programı bir anne-baba eğitim programı olup Hollanda'nın Rotterdamm şehrinde geliştirilmiştir. Bu Projeye katılan çocuklar, günlük yaşamda iki dili konuşmanın ne anlama geldiğini tam olarak öğreniyorlar. Ahlen‘deki yedi farklı Kreşte sunulan bu programda toplam 60 çocuk, “sırt çantalarında” büyük bir armağan taşıyorlar: o da çok dillilik. Almanya’ya (yeni) gelen velilerle birlikte çocuklarına dillerini geliştirmek için hem Almancayı hem kendi ana dillerini daha iyi öğrenmelerine olanak sağlamak ve yardımcı olmak amacıyla yapılan bir Proje Sırt Çantası Projesi.

Sırt Çantası Programı nedir?

Aileler için bir eğitim ve dil gelişimi Programıdır. Proje diğer annelerle fikir alışverişi sağlar, anaokulu ve Almanya'daki okul sistemi konusunda veliler bilgi edinebilirler. Anneler bu Proje kapsamında her hafta düzenli olarak dokuz ay boyunca biraraya geliyorlar. Bu projenin daha iyi algılanabilmesi, değer kazanması ve daha da geliştirilebilmesi için çocuklar ve ebeveynleri, ebeveyn rehberleri olarak eğitimine destek konusunda genel eğitim soruları üzerinde değişim ve gelişim için sürekli bir karşılıklı bilgi değiş tokuşu yapılıyor.Birden fazla dille yetişen çocukların Anadillerini ve Almancayı doğru öğrenen çocukların ilerideki okul hayatların da daha başarılı oldukları tespit edilmiştir.

Program 2011 den beri uygulamada

Bu Proje Ahlen’de 2011 yılından beri başarıyla uygulanmaktadır. Mart 2021'den bu yana da AWO Ruhr-Lippe-Ems'in koordinatörlüğünde yürütülen ve sırt çantası projesi gündüz eğitim programından sorumlu Daniela Große Hokamp, projeye katılan çocukların dili öğrenme konunda hayli yol katettiklerini söylüyor. Große Hokamp "Ebeveyn kulavuzlarımız olan Hafize Çelik, Dilek İnal ve Dilek Çiftçi, sırt çantası projesinde uzun yıllara dayanan deneyimleri sayesinde kreş ile ebeveynler arasında aracı-köprü görevi de görüyorlar ve bizim için mutlak uzman, vazgeçilmez kişilerdir‘’ dedi. Çocuğunuzla olan bağınızı güçlendirir.

Sırt çantası programı" hangi Kreşlerde uygulanıyor?

Almanya: Havalimanlarında yeniden grev başladı Almanya: Havalimanlarında yeniden grev başladı

Tüm gün Kreş yönetimlerinden de destek alan bu Program, Arche Noah, Gottfried, Kigaro, Milchzahn, St. Ludgeri, Wetterweg ve Wichern Kreşleri-Anaokullarında uygulanmaktadır. Ayrıca, sırt çantası programı AWO Entegrasyon ekibi (Anke Peters) tarafından desteklenmektedir. “Rucksack Kita”, Ahlen Belediyesi Uyum Dairesinden (Daniela Noack) ve Warendorf Kaymakamlığında görevli (Dr. Sven Kluge) tarafından finanse ve koordine edilmektedir.

Mehmet Tanlı