Haber Merkezi

Alman Sendikalar Birliği (DGB) bünyesindeki Verdi. sendikası öncülüğünde yapılan yürüyüşe, siyasi partiler ve kiliseler de destek verdi. Araralarında az sayıdaki Türkiyelinin de olduğu gösteriye yaklaşık iki bin kişi  katıldı.

NATO'nun Libya savaşı öncesi çeşitli Afrika ülkelerinden çalışmak için Libya'da bulunan Kuzey Afrikalılar, bir süredir Hamburg kamuoyunun dikkatlerini çekmektedir. Yürüyüş boyunca 300 kişilik Afrikalı mülteciler, üzerlerine giydikleri kırmızı renkli tişortlar ve ellerinden yürüyüş boyunca bırakmadıkları yöresel çalgı ve davullarıyla çılgınca dans ederek ilginç sahneler  oluşturdular.

Eylem boyunca taşınan çeşitli dillerde yazılmış „Buradayız, çünkü ülkemizi tahrip ettiniz“,“savaş sürdürenler, mülteci sorunundan kaçamazlar“ pankartlarıyla çevreden geçenlerin dikkatlerini çektiler.






"OLAF, KALBİNİ GÖSTER" PANKARTI TAŞINDI



Hamburg’un en işlek Mönckeberg caddesi , Belediye Sarayı ve Gänsemarkt alanlarındaki yapılan ara mitinglerde Eyalet Başbakanı Olaf Scholz‘ a  (SPD) da hem sözlü hem de taşınan dövizlerde  çağrıda bulunuldu. "Olaf, Kalbini göster, Oturma Hakkı şimdi“ talebi dile getirilerek, Afrikalı mülteciler sorununa ilgisiz kalması kınandı.

Alman anayasasının 23.maddesine de atıfta bulunularak,  merkez tren istasyonu yakınındaki bir Çadır  ve St.Pauli Kilisesi‘nde barınan Afrikalılara, Hamburg Senatosu’nun kalıcı çözüm bulması istendi.


Sosyal Demokrat Parti (SPD)  ağırlıklı Hamburg Senatosu , grup olarak „yasal statü“ sağlayan oturma hakkı verilmesine mültecilerin  İtalya’dan geldikleri gerekçesiyle karşı çıkma.



MİCHAEL NEUMANN İSTİFA ETSİN TALEBİ

Göstericiler taşıdıkları pankartlarda Hamburg Eyaleti İçişleri Bakanı Michael Neumann’ın (Aydan Özoğuz’un eşi) „beceriksiz politikasından“  dolayı acilen istifa etmesi gerektiğini dile getirildiler.  


Yapılan konuşmalarda Ortadoğu’da yürütülen savaş ve katliamların sorumlularının Libya, Afganistan, Irak, Suriye ve Mısır’ı kana bulayan aynı emperyalist güçler olduğunun iddia edildiği yürüyüş, başladığı yerde sona erdi.