Mustafa Akpolat- Hamburg



Hamburg polisi günlerdir mültecilere karşı ırkçı, insanlık dışı bir yıldırma politikasıyla kimlik kontrolleri ve gözaltılara devam etmektedir.

Afrikalı mültecilerin Hamburg'da kalmasını istemeyen SPD hükümeti, yıldırma politikasından sonra fiili saldırıya başladı. Bunu haber alan değişik kurum ve kuluruluşlardan Hamburglular, sokaklarda mültecilerle dayanışma eylemlerine başladı.

FEDERAL SEÇİMLER SONRASI SPD'DEN İKİ YÜZLÜ TUTUM


Hamburg İçişleri senatörü Michael Neumann yaptığı bir açıklamada, Afrikalı kaçak mültecilerin polise kimlik bilgilerini Çarşamba gününe ( bugün) vermelerini istedi.

Aksi taktirde kontrol ve gözaltıların devam edeceği tehdidine başvurdu. Olaya tepki gösteren antı-faşist gruplar ise, İçişleri senatörüne bu kararından vaz geçmesini ve mültecilere kaşı başlatılan ırkçı, insanlık dışı uygulamalara son verilmesi talep ettiler. Tersi durumda tepkilerini sokakta farklı eylemlerle göstereceklerini  belirtiller. 

HAMBURG İÇİŞLERİ BAKANI VE DUYARSIZ TAVRI PROTESTO EDİLDİ


Konuya duyarsız kalan İçişleri bakanının tavrını protesto eden 1000'e yakın anti-faşist, Rota Flora kültür merkezi önünde bir araya gelerek dün akşam izinsiz bir yürüyüş yaptılar.

 Sternschanze tren istasyonuna kadar yürüyen göstericileri engellemek için polisin oluşturduğu barikatla yürüyüşün devam etmesi engellendi. Panzer, su sıkma araçları, atlı polis ve sınır koruma birliklerinin takviye edildiği gösteri, ara sokaklarda devam etti.  Sternschanze de polisle göstericiler arasındna kısa süreli çatışmalar yaşandı. Dağılmayan göstericiler semtin tüm sokaklarına dağılarak eylemlerine gecenin geç saatlerine kadar devam ettiler.


POLİS OPERASYONLARI TREN VE METRO SEFERLERİNİ İPTAL ETTİRDİ

Tüm sokakları tutan polis, evlerine gitmek isteyen insanlarada engel oldu ve kimlik kontrolleri yapmak istedi. Bölgedeki Tren ve Metro  istasyonlarına giriş ve çıkışı kapatan polis, yolcuların bir süreliğine mahsur kalmasına neden oldu. Ara sokaklarda barikat kuran gruplar ile polis arasında kısa çatışmalar devam etti. 3 kişinin  gözaltına alındığı  eylemde polis ve  göstericilerden yaralananlar oldu.  Eylemde ''Kalma hakkı herkes için', hiç kimse kaçak değildir, illegal değildir'' Schill veya Scholz, biz karar veririz.'',  ''Yaşasın uluslararası dayanışma'' şeklinde sloganlar atıldı.

Afrikanın değişik ülkelerinden Libya'da çalışırken, NATO'un ülkeyi bombalaması ve yağma etmesi sonucu çaresiz kalarak yaşamları tehlikeye giren insanlar, Libya'dan, İtalya'nın Lampedusa adasına teknelerle geçmeyi başarmışlardı.

İtalya makamları, binlerce mülteciye Schengen ülkeleri içinde serbest dolaşım olanağı veren bir belge ile istedikleri AB ülkesine gitme izni vermişti.

Bu mültecilerden yaklaşık 300 kişilik bir grup aylardır Hamburg'da sokaklarda yaşamak zorunda birakılmıştı. SPD'den oluşan Hamburg  Hükümeti, mültecileri sınır dışı etmeye hazırlanıyor.