Almanya'da binlerce sığınmacının iç savaşa rağmen ‘güvenli’ olduğu gerekçesiyle Afganistan’a sınırdışı edilmesi planı protesto edildi. 

Geçen yılın ekim ayında AB ülkeleri ile Afganistan hükümeti arasında yapılan bir anlaşma sonrası, binlerce Afgan mültecinin sınırdışı edilmesi gündeme gelmişti. 

BİNLERCE KİŞİ YÜRÜYÜŞLERE KATILDI

Almanya'nın başkenti Berlin başta olmak üzere, Düsseldorf, Hannover, Hamburg, Rostock, Nürnberg, Wiesbaden, Trier ve Erfurt şehirlerinde bugün eş zamanlı olarak düzenlenen protesto yürüyüşlerine binlerce mülteci katıldı. Gösterilerde "Afganistan'a sınırdışılara son verilsin" pankart ve dövizleri dikkat çekti.

Almanya'da yaşayan Afgan mültecilerin sayısı 250 bin iken, bunlardan 1600 kadarının sınırdışı kararı bulunuyor. 10 bin 300 kadar Afgan mültecinin ise ‘Duldung’ adı verilen sınırdışı öncesi geçici oturma izni bulunuyor.

SPD VE YEŞİLLER'E TEPKİ

Çeşitli eyaletlerdeki sosyal demokrat (SPD) ve Yeşiller koalisyon hükümetlerinin de sessizce onayladığı ileri sürülen sınırdışılara, insan hakları ve mülteci haklarını savunan örgütler tepkili.

Kamuoyuna yansıyan bazı haberlere göre ise Almanya'ya ailesi olmaksızın gelen mülteciler ile krıminel suçlara karıştığı ileri sürülenlerin sınırdışı edileceği açıklanmıştı. Mülteci kuruluşu yetkilileri ise bu iddianın gerçek dışı olduğunu açıkladı.