Süheyla Kaplan- Frankfurt


Ergenekon davasında 10.5 yıl hapse mahkum olan Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Adnan Türkkan, konferans için geldiği Almanya'dan Türkiye'ye dönmeme kararı aldığını geçtiğimiz hafta Almanya’nın yüksek tirajlı ciddi dergilerinden Der Spiegel’e açıklamıştı.

Alman gazeteleri Türkkan ve Aydınlık gazetesi eski Genel Müdürü Mehmet Sabuncu'yla yaptıkları röportajda Ergenekon davasıyla ilgili, ‘Türkiye’de Yeni Bir Derin Devlet’ başlığıyla verilen haberde  "Ergenekon, hükümetin ideolojisine karşı olan herkesi susturmak için serbest bir tezkereye dönüşmüştü" yorumunu yapmıştı.

 

‘ALMANYA’DA BİR SÜRE GAZETECİ OLARAK GÖREVİME DEVAM EDECEĞİM’


Hakkında veriken kararı Almanya’da bulunduğu sırada öğrenen ve mahkeme kararını ‘siyasi bir karar’ olarak değerlendiren Türkkan, verdiği özel demecinde Almanya’da gazetecilik görevine devam etmek istediğini ve bunun için avukatı aracılığıyla çalışma izni almak için ilgili Alman kurumlarına başvurduğunu söyledi.


MAHKEME KARARLARINI TANIMIYORUZ’


Mahkeme kararlarını tanımadıklarını ve Türkiye’de adeta Amerikan hukukunun  uygulandığını ileri süren Türkkan, ‘’Türkiye’de çürümüş adalet uygulanıyor. Adeta bir operasyon mahkemesi kuruldu. Hakkımdaki mütaala o denli komik ki. Etkinliklere katılmak, üniversite öğrencisi  olduğum yıllarda İlhan Selçuk, Türkan Saylan ile birlikte konferanslar düzenlemek. Dergi çıkarmak vs. öğrenci eylemlerini örgütlemek. Oysa bütün demokratik ülkelerde öğrenci eylemleri olur. Bizim üzerimizden TGB’ye bir mesaj verilmek isteniyor. Gençliği sindirme politikası var’ dedi.

 
Türkkan, kendisi ile ilgili verilen kararda gazeteci olmasının da etkili olduğuna dikkati çekerek, ‘’TGB Başkanlığı yaptım. Ulusal Kanalın Genel Yayın Yönetmeni olarak Esad ile röportaj yaptım. Reyhanlı’da patlamalar oldu, Gezi olaylarında tutuklamalar vs. bütün bunları diğer kanallar penguen belgeselleri  gösterirken biz televizyon kanalı olarak okuyucuya duyurduk. RTÜK cezalarına aldırmadan.. ‘

'AVRUPA’DA  ULUSAL KANAL VE AYDINLIK GAZETESİNİ KURUMSALLAŞTIRMAK İSTİYORUZ’


Almanya’da kaldığı sürec içinde Ulusal Kanal televizyonu ve Aydınlık gazetesini kurumsallaştırmak için var gücüyle çalışacaklarını ifade eden Türkkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

’Aydınlıkçıların bir özelliği vardır. Tertiplere atakla cevap vermek. Türkiye’deki gelişmeler bizi daha da atağa geçirdi, etkili hale getirdi. Namuslu gazetecilik anlayışımız var. Gladionun oyununa gelmeyeceğiz. Özgürlük mücadelemiz hep devam edecek. Namık Kemaller, Mithat Paşalar da hürriyet mücadelesini ülke dışı vermek zorunda kaldılar. Tarihte Namık Kemalleri cezasevine gönderen kadılar hatırlanmaz ama hürriyet savaşçılarının adı hep anılır. ‘


’SICAK SONBAHAR BİZİ BEKLİYOR’


Türkiye’de sıcak bir sonbaharın yaşanacağını sözlerine ekleyen Türkkan, ‘’Şu anda iktidar korku, telaş ve panik içinde. Ergenekon’un bir Amerikan tertibi olduğunu Alman kamuoyuna anlatmalıyız, onları aydınlatmalıyız. Aydınlanma hareketine ihtiyacımız var’ dedi.