Pazar akşamı Sat.1 ve Pro7 kanallarında ekran karşısına geçen CDU/CSU’nun başbakan adayı Armin Laschet, SPD’nin adayı Olaf Scholz ve Yeşiller’in adayı Annalena Baerbock, 26 Eylül seçimleri sonunda başbakan seçilmeleri halinde neler yapcaklarını tartıştılar.

Canlı yayı devam ederken izleyiciler arasında yapılan kamuoyu yoklamalarında SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz, önceki iki programda olduğu gibi yine ‘en başarılı başbakan adayı’ olarak ilk sırada yer aldı. İzleyicilerin yüzde 42’si Scholz’u, yüzde 27’si Laschet’i, yüzde 25’i de Baerbock’u ‘başarılı’ buldu.

SPD VE YEŞİLLER: ASGARİ ÜCRET 12 EURO OLSUN

SPD'nin Başbakan adayı Olaf Scholz ile Yeşiller'in adayı Annalena Baerbock asgari saat ücretinin 12 euroya yükseltilmesinde kararlı olduklarını dile getirirken, CDU/CSU adayı Laschet ise asgari saat ücretini meslek grubuna göre işverenlerle sendikaların birlikte saptamaları gerektiği söyledi.

SPD adayı Scholz, iktidara gelmeleri durumunda asgari ücretin 12 euroya yükseltilmesi kararını ilk 100 günde gerçekleştireceklerini söyledi. Yeşiller adayı Baerbock ile Scholz, dar gelirlilerinin vergi yükünü azaltıp yüksek gelirlilerden daha fazla vergi alınmasında kararlı olduklarını da yinelediler. CDU/CSU adayı Laschet ise, buna karşı çıkarak pandemi döneminden sonra yeni iş yeri yaratılmasına ve var olan iş yerlerinin korunmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Laschet, vergi artışının yeni yatırımların önünü keseceğini vurguladı.

Tren Makinistleri Sendikası yeniden 'grev' dedi Tren Makinistleri Sendikası yeniden 'grev' dedi

LASCHET: TERÖR EYLEMİNDE BULUNAN SINIR DIŞI EDİLSİN

Almanya’da son dönemlerde aşırı sağ ve radikal terör tehlikesinin artığına da dikkat çekildi. Kim olursa olsun suç işleyenlerin gereken cezaya çarptırılmaları vurgulanırken, sınır dışı yolunun da açık bırakılması istendi. Laschet, terör eyleminde bulunan Afganistan’a da Pakistan’a da veya başka bir ülkeye de sınır dışı edilmesinden yana olduğunu söyledi. Yeşiller’li Annalena Baerbock ise Almanya’da geçerli yasalar ışığında bu alanda gerekli adımların atılmasından yana olduğunu dile getirdi. Scholz da ülkede yaşayan herkesin güvenliğinden eşit ölçüde devletin sorumlu olduğunu ve bunun hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

SCHOLZ VE BAERBOCK'TAN KOALİSYON AÇIKLAMASI

Hem Olaf Scholz hem de Annalena Baerbock, seçimlerden sonra tercihlerinin ‘kırmızı-yeşil’ koalisyon (SPD-Yeşiller) olduğunu vurguladı. Daha önceki günler ve haftalarda olduğu gibi Sol Parti ile ortaklık konusunda somut açıklamalarda bulunmaktan kaçınan iki politikacı da, “Biz CDU/CSU’nun muhalefette kalmasını istiyoruz” dedi. Scholz, “Ben daha ziyade Yeşillerle koalisyona girmeyi arzu ettiğimi gizlemek istemiyorum” derken, Baerbock da seçimden sonra tüm demokratik partilerle koalisyon görüşmeleri yapacağını ifade ederek, “Yeni bir başlangıç için Yeşiller yönetiminde bir hükümete ihtiyaç var” diye konuştu.