İkinci dünya savaşının 8 Mayıs 1945 yılında sona ermesinin 75. yılında, savaşın getirdiği zararlar protestolar ile kınandı.

Irkçı Almanya için Alternatif Parti (AfD), aynı gün Corona virüsü için alınan tedbirlerin son bulması için yürüyüş izni almıştı. Bu izin, Hannover mahkemesi tarafından daha sonra yasaklandı. Yüksek mahkemeye itiraz eden ırkçı-faşist AfD, tekrar yürüyüş izin hakını aldı.

AfD yürüyüşüne karşı Hannover’deki çeşitli sivil kuruluşlar, partiler ve kiliselerden oluşan inisiyatifler (Bund Statt Brauen) karşı yürüyüş organize etti. Yürüyüşe kısa süre içinde 900'den fazla kişi katıldı. Aynı zamanda aralarındaki sosyal mesafeyi koruyarak AfD protesto edildi.

AfD’nin amacı, Corona virüsü için alınan tedbirlerin kaldırması yönünde değildi. İkinci Paylaşım savaşının sona ermesinin kendileri açısından taşıdığı anlamını vurgulamaktı.

Yüksek mahkemenin yürüyüşe izin vermesine rağmen, AfD, kendi içlerinde yaşanan tartışma sonrası yürüyüş yapmaktan vazgeçti. Yürüyüşü, AfD içinde radikal kanat olarak bilinen faşist Höcke'nin başını çektiği grup organize etmişti. Fakat Hannover deki AfD'liler yürüyüşe katılmayarak yürüyüşü iptal ettiler.

AfD'ye karşı başlatılan yürüyüş, Hannover Opera meydanında, Hitler faşizminin yenilgisinin kutlanmasına dönüştü. Meydanda toplanan kitleye ilk olarak Hannover Büyük şehir Belediye Başkanı (Yeşiller'den) Belit Onay kısacxa konuştu.

Belit Onay şöyle seslendi:

“Utanılacak bir konu ki, AfD bugün Yahudi anıtı önünde gösteri yapmak istedi. Corona virüsün getirdiği kısıtlamalara rağmen ve aralığa dikkat ederek 8 Mayıs'kutlamak ve AfD'yi protesto etmek için buraya gelenleri candan selamlıyorum”

Ingrid Wettberg ise liberal Yahudi örgütü adına konuştu:

“İkinci dünya savaşının sona ermesinin 75. yılını kutlayarak selamlamak gerekir. Her şeye rağmen çok iyi ki, yaşayan Yahudiler var. Almanya’da milliyetçiliğin, ırkçılığın ve şovenizmin olmasına rağmen Yahudiler bu toplumda yaşıyor”.

Ayrıca yürüyüşte birinci ve ikinci dünya savaşını yaşamış ve 100 yaşında olan ve 1960 yılında Almanya’ya işçi olarak gelen bir İtalyanın varlığı dikkat çekerek göstericiler tarafından alkışlarla selamlandı.

Cumali Yağmur / Hannover