Mustafa Akpolat

Sivas katliamın 21’inci yıl dönümünde, eylem ve etkinlikler düzenlendi. 

Hamburg Alevi Kültür Merkezi tarafından, Hamburg Türkiye Başkonsolosluğu önünde düzenlenen bir mitingle, Konsolsoluğun önünde mumlar yakıldı ve karanfiller bırakıldı. Yapılan konuşmalarla Katliamı yapan zihniyetin halen iktidarda olan AKP tarafından temsil edildiği vurgulanarak, katliam protesto edilerek, 21 yıl önce yaşamını yitirenler anıldı. Gençler tarafından organize edilen etkinlikte, semah dönerek, konuşmalar yapılarak etkinlik devam etti.



Öte yandan Hamburg Demokratik Güç Birliği bileşenlerince, Altona tren istasyonu yakınında düzenlenen mitingte kurumlar adına yapılan konuşmalarla katliam lanetlenerek yaşamını yitirenler anıldı. Haak-Bir binasında, ''Her birimiz Madımakta yanan canız'' adı ile düzenlen etkinlik ile katliamda yaşamını yitirenler anılarak, katliam lanetlenerek protesto edildi.



YEŞİLLER MİLLETVEKİLİ FİLİZ DEMİREL: MADIMAK OTELİ MÜZE OLSUN



Yeşiller Milletvekili Filiz Demirel konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında: ''Unutmadık – Unutturmayacağız! Madımak Oteli Müze Olmalıdır! Sivas katliamının 21. yılında, kaybettiğimiz 35 canimizi saygıyla anıyoruz. 2 Temmuz 1993 Türkiye`nin tarihine kara sayfalarla geçmiştir. Bugüne kadar Sivas katliamını „katliam“ olarak adlandırmaktan ve tanımaktan kaçınan Türkiye Hükümetini tarihle yüzleşmeye davet ediyorum. Sivas`da alevi oldukları için, kendileri gibi düşünüp yasamadiklari için diri diri yakılan canlarımızın acıları, aile yakinlarinin hakları 21 yıldır yerdedir. Madımak oteli bir müze haline getirilmeden ve hükümet bu katliamın adını koymadan acılar tükenmeyecektir. Özellikle Ramazan ayına rastlayan 2. Temmuz yıldönümü dolayısıyla, tüm insanları Madımak Otelinde yitirdiğimiz canların anısı için, birlik ve beraberliğe çağırıyorum. Gün birlik günüdür! Bizleri ayiristirmaya, ötekileştirmeye çalışanların, provokatörlerin masası olmayalım! Türkiye halkları kardeştir! Sivas ve benzeri katliamlar bir daha yaşanmasın!'' dedi.


2 Temmuz 1993 yılında, Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında, derin devlet, gerici, şeriatcı, faşist güçler eliyle Madımak Oteli yakılmış ve 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı katledilmişti Aradan geçen yıllara karşın, katliamın sorumlularına yönelik adil bir yargılama yapılmadığı gibi, zaman aşımı gerekçesiyle dava düşürülmüştü. Madımak Otelinin müze olma talepleri ise yerine getirilmedi.

NE OLMUŞTU?

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta “Pir Sultan Abdal Şenlikleri” sebebiyle Madımak Oteli’nde bulunan 33 yazar, ozan, düşünür otelin ateşe verilmesi üzerine hayatını kaybetti. Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin, Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak kente gitmişti. Bir süre sonra özellikle Aziz Nesin’nin kente gelişini bahane eden büyük bir kitle Madımak Oteli’nin etrafını sarmış ve ateşe vermişlerdi. Uzun süre otelde kurtarılmayı bekleyen 33 kişi, dumandan zehirlenerek ya da yanarak can vermişti. Aziz Nesin sağ kurtarılanlar arasında yer almıştı. Olaydan sonra 190 kişi yakalanmış, 124’ü hakkında “Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma” suçlamasıyla dava açılmıştı. Geçen zaman zarfında sanık sayısı tahliyelerle 33’e düşmüştü. Madımak Olayı’nın kilit ismi olarak anılan, dönemin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak ve Yargıtay’ın 1997’deki bozma kararından sonra firar eden sekiz sanık ise halen yakalanamadı. Davanın firari olan beş sanık ile ilgili kısmı ise 13 Mart 2012’de zaman aşımına uğrayarak düştü.