Konferansın bir gün öncesinde, ilk kez "Entegrasyon Toplumu için Örnek Kişiler 2012" ödülü verildi. Bu ödülü kazananlar arasında Almanya'da
tanınmış iki Türkiye kökenlinin yer alması, bizleri gururlandırmıştır: Nihat Sorgeç ve Gülcan Nitsch, Hannover Kongre Merkezi'nde jüriyi ve 165 onur konuğunu heyecanlandırmayı başardılar.


Tebrik edenler arasında Almanya başbakan yardımcısı ve ekonomiden sorumlu bakan Dr. Phillip Rösler, Aşağı Saksonya Sosyal ve Uyum Bakanı Aygül Özkan ve SPD Aşağı Saksonya meclis adayı ve eski başbakan Gerhard Schröder'in eşi Doris Schröder-Köpf bulunmaktaydılar.

BWK BildungsWerk in Berlin Kreuzberg GmbH şirketinin yöneticisi Nihat Sorgeç, şirketi bünyesinde göçmenlerin mesleki eğitimine ve geliştirme
eğitimine yönelik çözümlerin bulunmasında ve hayata geçirilmesinde ortaya koyduğu hizmetlerden ötürü, ödüle layık görülmüştür. Jüri tarafından verilen kararın gerekçesi olarak bu bilgiler verilmiştir: "Göçmenlerin iş piyasasına entegrasyonu için, Almanya'da ve Avrupa'da başka hiç bir göçmen, bu ölçüde bir katkıda bulunmamıştır.

Kendisi, ortaya koyduğu olağanüstü çalışmalarıyla, Almanya'da Türkiye kökenli polislerin, mükemmel tekstil tasarımcılarının ve başarılı esnaf ve ticaret adamlarının da var olmalarını sağlamıştır. Nihat Sorgeç, eğitim, iş hayatı ve başarı açısından göçmenlere zenginlik katmıştır. Jüri, Nihat Sorgeç'in girişimci ruhundan ve hayatı boyunca ortaya koyduğu bir kaç ömre yetecek hizmetlerinden ötürü derinden etkilenmiş ve kendisine şükranlarını sunmuştur. O bizim Almanya 2012 örnek kişimiz'dir, ve Almanya'daki tüm insanlar için örnek bir kişidir!"

İkinci Türkiyeli şahsiyet olarak, Yeşil Çember Ökologie gGmbH şirketinin kurucusu ve yönetici ortağı Gülcan Nitsch ödüle layık görülmüştür. Kendisi, çevre ve enerji verimliliği konusundaki çalışmalarıyla, Almanya'daki kültürler arası ekoloji hareketinin önderliğini yapmaktadır. Jürinin verdiği kararın gerekçesinde şöyle denilmiştir: "Bütün sempatisi, ikna gücü, mütevazılığı ve uyumluluğu ile başarılarla dolu göz alıcı bir görevin sorumluluğunu üstlenmektedir:  Göçmenlere çevre ve enerji tasarrufu bilincinin kazandırılması. Sosyal girişimciliği sürdürülebilir, ilerletici ve örnek teşkil edecek niteliktedir. O bizim 2012 örnek kişimiz'dir. O, Almanya'daki tüm insanlar için örnek bir kişidir!"

O akşam ödül kazanan diğer kişiler, Berlin'deki American Jewish committee'den Deidre Berger (Toplumsal barış alanındaki kazanımlar ve
ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı angajman kategorisi), Bavyera'daki Almanya Yunan-Ortodoks Patrikhanesi, piskoposluk papaz vekili Apostolos Malamoussis (Göçmenlerin örgütlenmesi ve dini hoşgörü alanındaki kazanımlar) ve ayrıca Sağlık Sigortaları Federal Birliği BKK ile Göçmen Sağlığı Bölüm Müdürü Dr. Alfons Schröer (Kültürlerarası açılım ve göçmen örgütlenmeleriyle işbirliği kategorisi) olmuştur.

"Entegrasyon Toplumu için Örnek Kişiler 2012" ödülü, Uluslararası Göçmenler Günü çerçevesinde aşağıdaki kuruluşlar tarafından verilmiştir:
Ethno-Medizinisches Zentrum e.V., MiMi-Projekt International, Institut für transkulturelle Betreuung e.V., Betreuungsverein Hildesheim e.V., MIGAZIN das Online-Magazin und der Moses Mendelsohn Akademie Stiftung.

Jüri üyeleri Ramazan Salman (MiMi Programms International Yöneticisi), Prof. Dr. Gisela Charlotte Fischer (Ethno-Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı), Jutta Dick (Moses Mendelsohn Akademi Direktörü), Ekrem Şenol (MIGAZIN Genel Yayın Yönetmeni), Ali Türk (Institut für transkulturelle Betreuung e.V. Yöneticisi), Manfred Marhenke (Betreuungsverein Hildesheim Yöneticisi).