Almanya’da 8’i Türkiye kökenli 10 cinayet, 3 bombalı saldırı ve 15 banka soygunu gerçekleştiren ırkçı NSU çetesinin yargılandığı davanın üzerinden tam 5 yıl geçti.

Gizli tanıkların da yargı sürecinde şüpheli şekilde öldüğü davada bugüne kadar 430 duruşma yapıldı. Bu ay içinde bitmesi beklenen davada ‘Benim babam, eşim veya oğlum neden seçildi? Güvenlik birimleri ne biliyordu? NSU gerçekten sadece 3 kişiden mi oluşuyordu?’ gibi en önemli sorular yanıtsız kaldı.


Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde 5 yılı aşkın bir süredir devam eden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında sona yaklaşılıyor. 6 Mayıs 2013’te başlayan ve bugüne kadar 430 duruşma yapılan davada baş sanık Beate Zschaepe’nin yanı sıra örgüte yardım eden 4 sanık yargılanıyor. Davayı yakından izleyenler, beklenmedik gelişmeler olmaması durumda mahkemenin kararını bu ay veya temmuz başında açıklayabileceğini ifade ediyor.

5 YIL ÇOK UZUN SÜRE
Müdahil avukatlardan Onur Özata, geçen salı Zschaepe’nin avukatlarının sunumlarına başladığına işaret ederek “Dava son aşamasında. Mahkeme, Zschaepe’nin avukatlarını dinledikten sonra bir aksilik olmazsa kısa sürede karar verir. 5 yıl Almanya koşulları için çok uzun bir süre. Fakat bu davada 10 cinayet, 3 bombalı saldırı ve 15 banka soygununun söz konusu olduğu unutulmamalı. Yüzlerce tanık dinledi. Bu sayılara bakıldığında, 430 duruşma yapılması gayet normal” değerlendirmesinde bulundu.

3 KİŞİ OLDUĞUNA İNANMIYORLAR
Özata, davada sona yaklaşılmasına rağmen hala birçok konunun açığa çıkmadığına dikkati çekerek “Ailelerin soruları hala cevaplanmadı. Mağdurların ‘Benim babam, eşim veya oğlum neden NSU terör örgütü tarafından seçildi ve öldürüldü? Güvenlik birimleri, özelikle Anayasayı Koruma Teşkilatı, ne biliyordu? NSU gerçekten sadece üç kişiden mi oluşuyor?’ gibi önemli sorular yanıt bulmadı. Federal başsavcılık NSU’nun 3 kişiden oluştuğunu iddia ediyor. Ancak müdahil avukatlar buna inanmıyor” dedi.