Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) öncülüğünde Hamburg’da düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı, Alman ve göçmen kökenli vatandaşlar tarafından coşkuyla kutlandı. Bu yıl kutlanan 1 Mayıs’ın ana teması “ İyi İş, Güvenli Emeklilik ve Sosyal Avrupa idi”

 

St.Pauli semtindeki Spielbudenplatz meydanında toplanan başta DGB’ye bağlı sendikalar olmak üzere, siyasi partiler ile çeşitli sivil toplum kuruluşları, 1 Mayıs mitinginin yapılacağı Fischmarkt alanına doğru kortejler halinde yürüyüşe geçti. 

Hamburg Senato ve Belediye Başkanı Olaf Scholz (SPD) katıldığı mitinginde sosyal eşitsiz politikalar, Hartz IV ve ırkçılık protesto edildi.

 

Kuzey Almanya'nın tarihine  “En uzun grev” olarak geçen Neupack işçileri, 1 Mayıs mitinge katılanlardan destek gördü. Mitinge katılan sendika ve sivil toplum temsilcileri, Neupack işçilerine destekleyen konuşmalar yaptı.

Neupack işçilerinin 85 günlük direnişinden dolayı kutlayan DGB Hamburg başkanı Uwe Grund  “Neupack işçileri herkesi emeğin kutsal olduğunu bir kez daha gösterdi. Onların bu direnişi ve mücadelesine sendika olarak sonuna kadar destek veriyoruz. Artık taşeronlaşmaya son verilmeli. İşçiler iyi iş, iyi ücret ve daha sosyal bir Almanya için mücadele etmeye devam edecek” diye konuştu.

 


 Foto: Zahit Ekinci