Türkiye dışında yaşayıp Türkiye’de banka hesabı olanlar açısından bilgi paylaşımı endişeleri de beraberinde getiriyor. Türkiye kökenli nüfusun yoğun olarak yaşadığı Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Fransa gibi ülkelerle Türkiye arasında otomatik bilgi paylaşımının şimdiden ciddi endişe yarattığı ortaya çıktı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu konudaki bir anlaşmayı 1 Haziran'da imzaladı ve resmî gazetede yayınlandı. Otomatik Bilgi Paylaşımı (AEI) ile vergi makamları artık vergi kaçakçılığına karşı mücadelede güçlü bir araca sahip olacaklardır. Bu vergi kaçakçılığına karşı, Lihtenştayn veya İsviçre gibi vergi cennetleri de dahil olmak üzere 100'den fazla ülke, başka bir ülkede yaşayan vergi mükelleflerinin banka bilgilerine ulaşabilmekte ve karşılıklı olarak bilgi alışverişi sağlanmaktadır. 

Türkiye ilk kez belli bir tereddütten sonra mali verileri Almanya'ya bildirecek.

Almanya'da vergiye tabi olan ve Türkiye'deki bir hesapta vergi dairelerinden vergilendirilmemiş geliri olan herkes şimdi keşfedilecek ve yüksek olasılıkla cezaya uğrayacaklardır.

Almanya'daki vergi dairelerinden hiçbir şey bundan sonra saklı kalmayacak.

Federal hükümetin bu düzenlemesinden etkilenebilecek yaklaşık üç milyon Türkiye vatandaşı var. Sosyal Kira yardımı ve Harz 1V'den yardım alanlar bu uygulamadan etkilenecek.

1 Haziran'dan itibaren Ankara'dan gelen veriler doğrudan Almanya maliyesine bildiriliyor.

3 Şubat 2020'den itibaren geriye dönük olarak 1000 ABD doları tutarındaki tüm işlemler Almanya'ya iletilecektir.

Alman vergi daireleri, vergi beyannamelerinde bulunan kişilerin Türkiye'de mal varlıklarının bulunup bulunmadığını kontrol edebilecektir.

Her şeyden önce, Hartz 4'ü veya Almanya'daki diğer sosyal yardımları, kişilerin gerçekten hak edip etmediklerini kontrol için iki devlet arasındaki bu anlaşma oldukça önemli.   

Haber üzerine Almanya'daki Türkiye kökenli vatandaşlar çok tedirgin oldular.

Türkiye'deki mal varlıklarını bildirmeyenlerin yakın gelecekte vergi dairelerinden çok sayıda mektup alacağı bildirildi.

Öte yandan bundan ne kadar Türkiye vatandaşının etkileneceği kesin şekilde henüz belli değil.

Vergi kaçakçılığı anlaşmasına göre, bankadaki para miktarı 100.000 avronun üzerindeyse cezai işlem başlatılacaktır.

Şüpheli durumlarda, vergi daireleri tüm bilgileri 10 yıl boyunca geriye dönük olarak inceleyebilecekler.

Kişi kendini ihbar eder ve yetkililerle iş birliği yaparsa bu süre beş yıla indirilebilir.

Bu nedenle büyük hesabı olan vatandaşlar bir vergi uzmanına ve Avukatlara danışmalıdırlar.

Geçmiş dönemlerde Türkiye Merkez Bankasına yatırılan paranın vergisi ödenmediği için çok sayıda vatandaş yüksek miktarda vergi ödemek zorunda kalmıştı.

Otomatik Bilgi Paylaşımı Nedir?

Otomatik bilgi paylaşımı, ülkelerin karşılıklı olarak ülkelerinde ikamet eden kişilerin ülke dışındaki, yani diğer ülkelerde bulunan finansal hesap bilgilerinin her yıl düzenli olarak vergisel amaçlı kullanılması amacıyla otomatik olarak paylaşılmasıdır.

Örnek vermek gerekirse: İtalya’da ikamet eden bir vatandaşın (Bu kişi sadece İtalyan vatandaşı, sadece Türk vatandaşı veya çifte vatandaş olabilir ki vatandaşlık hususu bilgi paylaşımında bir kriter değildir. Esas olan kişinin ikametidir.) Türkiye’de bir bankada bu kapsama giren bir hesabı varsa, bu hesapla ilgili bilgiler İtalya ile paylaşılacaktır. Türkiye’de ikamet eden ve İtalya’da bir bankada aynı şekilde bu kapsama giren kişilerin hesap bilgileri de Türkiye ile paylaşılacaktır.

Dünyada başta AB ve G20 ülkeleri olmak üzere 136 ülke bu anlaşmayı imzalamıştır ki Türkiye de bu ülkelerden biridir. Bu anlaşma vergi kaçaklarını minimize ederek ülkeler arasında vergide şeffaflık sağlanmasını amaçlamaktadır. Bilgiler doğrudan bankalar arası değil, anlaşmaya taraf ülkelerin resmî kurumları arasında olacaktır.