Almanya, bir yandan Korona ile uğraşırken, diğer yanda da partiler, 2021 seçimleri için Başbakan adaylarını belirliyorlar. 2021 seçimleri ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ve politik konum pek de iç açıcı gözükmüyor. 

SDP yönetim kurulu 2021 seçimlerinde Olaf Scholz’u Başbakan adayı olarak açıkladı. Fakat parti toplantısında delegeler, Schlolz'un karşısına başka bir aday çıkarsa oylama yapılacağını ve kim fazla oy alırsa partinin Başbakan adayının o kişi olacağını karar altına aldılar. Schlolz'un karşısına çıkacak adayın olasılıkla şansının çok yüksek olamayacağı söyleniyor. 

CDU ise, henüz Başbakan adayını belirlemedi. CDU önce parti başkanını seçecek. Şu anda parti başkanlığı için 3 kişinin ismi geçiyor: Friedrich Merz, Armin Laschet ve Jens Spahn. CDU’nun başına geçecek kişi, otomatikman partinin Başbakan adayı olacak. 

CDU- CSU bunlar iki kardeş parti olduğu için Başbakan adayı CSU'dan da çıkabilir. 16 yıldır Başbakanlık yapan Angela Merkel'in bir daha Başbakan adayı olmayacağına kesin gözüyle bakılıyor.  

Yeşiller de parti başkanı dönüşümlü (Kadın-Erkek) olduğu için, parti üyeleri: “Robert Habeck ve Annalena Baerbock  kendi aralarında anlaşsın ve delegeler seçsin” diyorlar. Kamuoyu yoklamalarına göre Robert Habeck'in şansı, halk arasında yüksek gözüküyor. Geçmiş dönemlerde kimin Başbakan adayı olacağı, parti üyelerine soruluyordu. Üyelerin en yüksek oyunu alan liste başı oluyordu.  

Almanya’da şu ana kadar iktidar olan CDU-CSU ve SPD büyük koalisyonun, seçimlerden sonra devam edeceğine yorumcular ihtimal vermiyor. 

Büyük bir olasılıkla kamuoyu yoklamalarına göre CDU’nun birinci parti konumunu koruyacağı gözüküyor. İkinci parti, kamuoyu yoklamalarına göre Yeşiller. 

İktidar olma açısından birinci ihtimal CDU -CSU ve Yeşillerin koalisyonu söz konusu olabilir. CDU- CSU ve Yeşiller’in koalisyon kurmamaları için hiçbir neden kalmamıştır. Koalisyon protokolü ve Bakanlıklar konusunda anlaşabilirse 3 partinin koalisyonu kurulabilir. 

Diğer bir iktidar alternatifi ise; SPD, Yeşiller ve Sol parti koalisyonu olabileceği düşünülüyor. Ne var ki şimdiki kamuoyu sonuçlarına göre aldıkları oy, koalisyonu kurmaya yetmiyor. Seçimlere daha bir sene var, olasılıkla bu 3 partinin aldığı oylar, koalisyon kurmaya yetebilir. Bu koalisyonda SPD Başbakan adayı çıkarmak ister. Yeşiller, SPD den fazla oy alacağa benziyor. Seçimlerde çok oy alan partinin Başbakan adayı gösterme hakkı olduğunu bilmemiz gerekir.   

Göçmenler acısından; Yeşiller’in koalisyon da oldukları Eyaletlerde, göçmenlere eyaletler düzeyinde demokratik haklar veriliyor. 

Federal düzeyde; Yeşiller ile SPD'nin koalisyon kurmaları halinde, Yeşiller göçmenlere bazı haklar verirken çifte vatandaşlık hakkıni savundu. SPD ise, 2000 yılında doğanlar için 23 yaşına kadar çifte vatandaşlık hakki verilsin, 23 yaşından sona ise tek vatandaşlık konusunda karar versinler önerisinde diretmişti. Daha sonra CDU-CSU ve SPD koalisyonu döneminde Yeşillerin de baskısı ile 2000 yılında Almanya da doğanlar için çifte vatandaşlık kabul gördü. 

Yeşiller kimin ile koalisyon kurarsa kursun, göçmenlere bazı demokratik hakların yansıra, belediye ve federal düzeyde seçme seçilme hakkı verilmesi için koalisyon ortaklarına baskı yapacaklarını söylüyorlar. Göçmenlerin, federal seçimlerinde büyük bir potansiyele sahip olduğu bir gerçek!

2000 yılında doğan göçmenler oy verme hakkına sahip oldukları için, partilerin seçimlerde göçmen oylarını dikkate almak zorunda kalacakları bir gerçekliktir. Göçmen kökenlilerin büyük bir oy potansiyeli taşıdığı ve seçim sonuçlarında etkileyici rol oynayacakları bilinmektedir.