Bir bakan tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye korona pandemisi nedeniyle bütün ülkelerde görülen ekonomik gerilemeyi hafif atlatacaktır. Dahası bu krizden kazançlı çıkması da mümkündür.

Bu yaz turizme büyük umut bağlanmış durumda ve haksız da değiller. İki büyük kitlesel turizm ülkesi olan İspanya ve İtalya korona nedeniyle ölümlerin fazla olduğu ülkelerdir. Bu ülkeler Haziran ayının ortasından itibaren kapılarını turistlere açacaklarını duyurdular ama fazla turist gitmeyeceği tahmin ediliyor.

Geriye Adriyatik kıyılarındaki küçük ülkeler ile özellikle Yunanistan kalıyor. Yunanistan’da turizm sektörü yıllardan beri neredeyse tümüyle dolu olarak çalışıyor ve İtalya ve İspanya’ya gitmeyecek turist sayısını alması mümkün görünmüyor.

Geriye Türkiye kalıyor.

Almanya Haziran ayının ortasından başlayarak Avrupa Birliği ülkelerinde turistik tatil yapılabileceğini açıkladı. Türkiye de, büyükelçinin demecine göre, gerekli bütün önlemleri almış olarak kendilerinin de turizm listesine dahil edilmesini bekliyor. Hükümetin tavsiye kararına uymak zorunlu değil ama genellikle dikkate alınıyor.

Bu yaz ilan panolarında “koronasız ülke Türkiye” reklamını bol miktarda görebileceğiz.

Burada yapılan hesap yanlıştır ve aşırı abartılı beklentilere girilmiştir. Avrupa’nın en çok gezen halkı olarak Almanlar arasında bu yıl ülke içinde tatil yapacak olanların sayısının fazla olacağı tahmin ediliyor. Her durumda Türkiye’ye olsun başka ülkelere olsun gidecek turist sayısı azalacaktır. İspanya ve İtalya’ya gidenlerin Türkiye’ye yönelecekleri abartılı bir beklentidir. Böyle bile olsa yönelenlerin sayısı beklenenden hayli az olacaktır.

Ek olarak, Türkiye’de korona virüsünün yayılma hızı, hasta olanlar, iyileşenler ve ölenlerle ilgili olarak açıklanan rakamlar inandırıcı bulunmuyor. Alışveriş merkezlerinde insanlar arasındaki mesafenin ne kadar az olduğuyla ilgili fotoğraflar Alman gazetelerinde yer aldı, mutlaka şu veya bu televizyon kanalında da gösterilmiştir. Yoruma gerek yok, resme bakan durumu anlıyor.

Esasen bayramda dört günlük sokağa çıkma yasağı da durumun ciddi olduğunu gösteriyor. Bildiğim kadarıyla şimdiye kadar bu kadar kapsamlı bir yasak hiçbir ülkede uygulanmadı. Bu yasağın bir başka amacı da turizm konusunda yatırım yapmaktır. “Büyük önlemler aldık ve virüsün yayılması geriledi” denilecek ama pek inandırıcı olacağını sanmıyorum.

Ek olarak, Alman halkının hiç hoşlanmadığı iki devlet başkanı bulunuyor: Trump ve Erdoğan. Bu da turist olarak Türkiye’ye gidecekleri engelleyen başka bir faktör olacaktır.

Türkiye’nin özellikle Almanya’dan gelecek turistleri istemesinin nedeni bu turistin “para bırakan” kategorisine girmesidir. Yoksa Rusya Federasyonu’ndan, Arap ülkelerinden de turist geliyor ama Almanların yeri bu nedenle başka oluyor.