Almanya'da yeni hükümeti kuran Sosyal Demokrat, Yeşiller ve Liberal Hür Demokratların uzun koalisyon anlaşması metnindeki maddelerden biri de ülkedeki yabancıların vatandaşlık almalarını kolaylaştıran düzenlemeler yapılmasıydı.

Bugün, çok konuşulan ve henüz yürürlüğe konulmayan, göçmenlerin acilen beklediği çifte vatandaşlık konusunu ele alacağım.

Yeni kurulan SPD, Yeşiller ve FDP 'den oluşan koalisyon hükümeti, göçmenlere çifte vatandaşlık sözü vermiştir.

Çifte vatandaşlık ve göçmenlik - konusunda koalisyon hükümeti, değişiklikler planlamaktadır.

Yeni Federal hükümet, vatandaşlığa kabul ve çifte vatandaşlık nasıl olmalıdır konusunda, Almanya'da vatandaşlığa kabul için daha basitleştirilmiş kural ve öneriler getirdiler.

Almanya'nın modern bir göçmen ülkesinin hakkını veren göç ve entegrasyon politikasında yeni bir başlangıç yaratmak isteniliyor.

Bu üçlü hükümetin koalisyon anlaşmasında çifte vatandaşlık yer alıyor.

Yeni federal hükümet, 8 Aralık 2021'den itibaren meclisten güven oyu alarak göreve başlamıştır.

SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşan hükümet, entegrasyon, göç konusu olduğunda, kendileriyle birlikte çok şey değişeceğini belirterek, çifte vatandaşlığa geçiş sürelerini kısaltmayı kabul etti.

Koalisyon anlaşmasına göre, Alman vatandaşlığına geçiş ve çifte vatandaşlığın kazanılması kolaylaştırılmak isteniyor.

Vatandaşlık yasasında köklü reform yapmak istediğini belirtiyor.

Yani vatandaşlığa geçişler hem hızlandırılacak hem de basitleştirilecekti. Sekiz yıl yerine 5 yılın hatta bazı istisnai entegrasyon durumlarında 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapılabilecekti.

2002 yılından itibaren Almanya'da doğan göçmen çocuklar da çifte vatandaş olarak kabul görecek.

Göçmenler için istenen dil seviyesini düşürerek, çifte vatandaşlığa geçişi basitleştirmek istiyorlar.

Böylece Almanya'da çifte vatandaşlık mümkün kılındığı gibi, yeni vatandaşlık yasası da birden fazla uyrukluğa izin veren yeni koalisyon anlaşmasında yer alıyor.

Diğer vatandaşlıklarla birlikte Alman vatandaşlığı da elde edilebilmelidir - buna halk dilinde “çifte vatandaşlık” da deniliyor.

Daha önce de belirtildiği gibi, Alman vatandaşlığını kazanma yolu da genel olarak basitleştirilmeli ve beş yıl sonra mümkün hale getirilmelidir.

Böylece düzenli bir göç uygulaması mümkün kılınmalı ve düzensiz göçten kaçınılmalıdır deniliyor.

Göçmenler, beş yıl Almanya'da yaşayıp, çalışıyor, suç işlememiş ve özgür demokratik temel düzene bağlı kalmışlarsa çifte vatandaşlığa derhal müracaat etmeleri gerekiyor.  

Koalisyon anlaşmasına göre, bir yandan, özellikle suçluların ve risk altındakilerin sınır dışı edilmesini teşvik etmek isteniliyor.  

Hükümet daha kolay vatandaşlığa geçişle, "eski yaraları iyileştirmek" istiyor. Hükümet koalisyon anlaşması üzerinde anlaşmaya varılan vatandaşlık kanununda yapılan reformlarla göçmenlere bir teşekkür mesajı göndermek istiyor.

Gelecekte göçün, bir sorun olmaktan çıkarttırılması, sorunların çözümü için, somut adımlar atılması öneriliyor.

Koalisyon hükümeti yine koalisyon anlaşması gereği, bir zamanlar 'misafir işçi' şeklinde adlandırılan birinci nesil göçmenlerin, Alman toplumuna ve ekonomiye katkılarından dolayı konumlarını iyileştirmek istiyor.

Çifte vatandaşlık konusu bir an önce yürürlüğe girerek az bir ücretle yaşama geçirilmelidir.

Bu sorun uzadığı sürece, göçmenler memnuniyetsizliğe itilecek ve Alman vatandaşlığını almada tereddütler doğacaktır. 

Hükümet, hiç vakit kaybetmeden çifte vatandaşlığı yürürlüğe koymalıdır!