Bugün, Almanya'da Türk partisi olarak bilinen BIG'in konumu üzerine yazacağım.

BIG (Bündnis für Innovation und Gerechtigkeit - Yenilik ve Adalet Birliği Partisi) 

Genellikle muhafazakâr, milliyetçi ve AKP yanlılarının kurduğu bir partidir.  

Partide gerçekten neler oluyor ve hangi istikamete doğru yol alıyor kamuoyu tarafından pek bilinmiyor. 

Parti, sadece Başkan Haluk Yıldız ve diğer (genellikle AKP yanlısı) Türklerden oluşuyor. 

Almanya'da ağırlıklı olarak gerici tutucu Türkler tarafından kurulan ilk partidir BIG. Kurucu başkan, son yıllarda pek çok televizyon programında da açıkça görüldüğü gibi, Erdoğan destekçisi olan Haluk Yıldız'dır. Maybrit Illner ile ARD Monitor, Phoenix ve ZDF'de programlara çıktı ve Türk hükümetinin arkasında sımsıkı durduğunu devamlı lanse etmiştir. 

Yıldız, devamlı olarak her konuşmalarında kendini “köprü kurucu” olarak tanımlıyor. BIG Başkanı, kurucusu Türk kökenli olan ve aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi ile benzer ideolojiyi savunan “Alman Demokratlar İttifakı” (AD-D) ile doğrudan rekabet içinde olduğunu söylüyor. BIG, seçimlerde hiçbir zaman başarılı olamadığı gibi sağcı gerici göçmen kesimlerinin de oyunu tamamıyla alamıyor. İşin garip tarafı, sağcı-ırkçı, milliyetçi Türkler, Alman vatandaşlığına da geçmiyorlar. 

Kurulduğu 2010 yılından bu yana, kendilerince sözde Almanya da göçmenlerin haklarını ve çıkarlarını savunduklarını söylüyorlar. BIG, 2019 Avrupa seçimlerinde 68.647 oyla yüzde 0,2'lik bir sonuç elde etti. Kuzey Ren-Vestfalya'daki eyalet seçimlerinde ise, 30.000'in biraz altındaki seçmenin yüzde 0,4'ünün oyunu alabildi. BIG Başkanı Haluk Yıldız, Türk iktidar partisi AKP için özverili çabaları olsa da hiçbir zaman ondan fazla ilgi destek görmediğini söylüyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eylül 2017'de düzenlediği basın toplantısında AD-D'ye destek çağrısında bulunduğunda, BIG üyelerinin çoğunluğu hayal kırıklığına uğramıştı. Halbuki Cumhurbaşkanı'nın basın açıklamasından önce BIG, Erdoğan'ın resimlerini seçim afişlerinde kullanmıştı. Dolayısıyla AKP yanlılarının Avrupa da AD-D' yi desteklemesinden tamamen rahatsız oldular. 

Ama o günden bu yana önemli gelişmeler oldu: AKP'nin yurtdışındaki lobi teşkilatı (eski adı UETD, şu an ise UID olan- Die Union Internationaler Demokraten "Uluslararası Demokratlar Birliği"), BIG ile neredeyse iç içe girmiştir.  

NOT:

Hamburg BIG bölge başkanı Yaşar Erdoğan, "UETD"'nin Hamburg şubesi başkanıydı; - Bremen BIG dernek Başkanı Şahin Salbars, 2010 yılına kadar Bremen'deki “UETD” nin Genel Sekreteriydi; - Baden-Württemberg  BIG üyesi Dernek başkanı Yaşar Mert, Baden-Württemberg'deki “UETD”ye katıldı; - Kuzey Ren-Vestfalya'daki BIG eyalet yönetim kurulu üyesi Ahmet Aksoy, Solingen'deki “UETD” nin başkanıydı. BIG-Berlin'in dernek Başkanı BIG Başkan Yardımcısı İsmet Mısırlıoğlu, Türkiye'de aranan Adil Öksüz ün Almanya da olduğunu söyleyerek suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine AKP'ye yakın Avrupa Sabah gazetesin bu konuyu manşete taşımıştı.