Almanya bir göçmen ülkesi olduğu gerçeğini yıllar sonra kabullenmek zorunda kaldı. Almanya bu sefer ekonomisinin ihtiyacı olan vasıflı iş gücünü ülkesine getirmek için kolları sıvadı. Mart ayında yürürlüğe girecek göç yasası ile yeni vasıflı iş gücünü getirmek için reklam yapacaklar.

Almanya, yaşlanan Alman nüfusu nedeniyle ekonomisinin ihtiyacı olan vasıflı genç nüfusu Avrupa dışından getirmeye hazırlanıyor.

Almanya nüfüsu yaşlanırken, doğum oranları da buna paralel olarak bir düşüş gösteriyor.  Almanya da 15 milyona yakın bir göçmen azınlık yaşıyor. 2015 yılında Suriye'deki savaş nedeniyle ülkesini terkeden bir milyonun üzerindeki Suriyeliye de Almanya kapını açarak kabul etmişti.

Ülkeye gelen siyasi ilticacılar içinde genç yaşda olanların sayısı da oldukca yüksek. Almanya geçmis dönemde göç konusunda yaptığı yanlıştan vazgeçerek, göçmenlerin kendi ülkelerine dönmeyeceği gerçeğinden yola çıkarak, göçmen gençlere meslek öğretilmesi için çaba sarfetmeli.

Mülteciler için dil ve uyum kursları ise aksak yönleri de olsa devam ediyor.

Almanya'nın 60 yıllık bir göç tarihçesi göz önünde bulundurulursa, ülkede 4. ve 5. nesilden burda doğup büyüyen bir göçmen azınlık yaşıyor.

Bu genç nesil Almanya'da doğdu, burda çocuk yuvalarına ve okulara gittiler. Alman toplumunun ayrılmaz bir parçasi haline geldiler.

Göçmen gençleri arasında da işsizlik bir hayli yüksek. Almanya'da eğitim sistemi göçmen çocuklarının ihtiyacına cevap verecek şekilde olmadiğı için eğitimde de başarılı olamıyorlar. Bu yüzden okullarını bitirmeden ayrılmak zorunda kalanların sayısı yüksek. Göçmen gençleri için kendi yeteneklerine göre meslek dallarında eğitilip vasıflı hale getirilmesi hem kendileri ve hem de Almanya ekonomisi için daha yararlı olur.

Göçmen gençlerin arasında işsizlik oranının artması ve onlara meslek öğretilmemesi, hem kendilerine hem de bu topluma zarar verecektir.

Almanya'da uzun süren meslek eğitim süreleri de yeniden gözden geçirilmeli ve meslek olanağı sağlanmalı. Ayrıca meslek eğitim ücretlerinin de yeniden gözden geçirilmesi gerekli.

Göçmen gençleri, Alman dilini, kültürünü bildikleri ve topluma da uyumlu olduklari için Almanya'ya dışardan gelecek iş gücünden daha yararlı olacaklardır. Ülkeye getirilecek ucuz vasıflı iş gücü ise kısa dönemde bu şartlara uymayacaktır.

Unutmayalım, Almanya bundan birkaç yıl önce yurt dışından 10 binden fazla bilgisayar uzmanı getirdi ama çoğu burada kalmayarak ABD ve İngiltere'de yaşamayı tercih etmişlerdi.