Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Türkiye ile yeni bir mülteci anlaşması çağrısında bulunmasının ardından Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye ile anlaştı.

AB ülkelerinin, Ankara ile olan göç anlaşmasının daha da geliştirilmesi ve güncellenmesine yönelik çalışmaları sonuç verdi. Türkiye'nin ek fonlarla desteklenmesini de içeren yeni anlaşmayla AB, Türkiye'ye ek maddi destekler sağlayacak.

Anlaşmada ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkelerine geçiş yapmış mültecileri geri alması ve Türkiye'nin AB sınırlarına izinsiz göçe karşı ek önlemler almasını ve Yunanistan'ın Ege Adaları'na yasadışı yollardan giren göçmenleri geri gönderebilmesini de kapsıyor. Buna karşılık AB, geri gönderilen her Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek.

Şimdiye kadar Türkiye'ye 6 Milyar Euro kaynak sağlayan Avrupa Birliği, yeni anlaşma uyarınca 2024 yılına kadar AB bütçesinden 3,5 milyar Euro ek mali kaynak sağlanacak.

Taze para, Türkiye'nin 2016 mülteci anlaşmasına uymasına yardımcı olmak için kullanılacak, şu anda ise Türkiye'de 3.7 milyon Suriyeli mülteci yaşıyor.

Öte yandan Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliğinin modernize edilmesi ile ilgili kapı açık bırakıldı. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de doğalgaz aramalarına başlaması, AB-Türkiye-Yunanistan hattında gerilime neden olmuştu.