Sevgili okuyucular,

Avrupa ve Almanya Alevi hareketinin motor gücü, yerküredeki modern Alevi örgütlenmelerinin en büyük ve görkemli örgütsel kurumu, AABF Almanya Aleviler Birliği Federasyon’un 13. Genel Kururlu, Almanya’nın Neues kentinde, Swiss Hotel salonunda 500 aşkın delege ve misafir katılımcının yer alması ile başlamıştır.

28-29 Mart 2015 tarihleri arasında, Neues kentinde, Swiss Hotel de, başlayan 13 Genel Kurul çalışmaları, Federal Almanya eyalet bakanları ve Almanya’nın siyasal yaşamında etkili politikacılarının da, ilgi gösterdiği ve konuşmacı olarak katıldığı kurultay havasında, ilgi ile izlenmektedir.

AABF 25 yılı aşkın mücadele tarihinde, 13. Genel Kurulunu görkemli ve kendi tarihine yakışır, kurultay havası içinde yapmaktadır. AABF, içinden geçtiğimiz sürecin analizini yaparak, Genel Kurulunu tamamlama arzusundadır. AABF’nin bu kararlılığı, delegelerin heyecanı, misafirlerin AABF den beklentileri, 13. Genel Kurulun havasına farklı bir renk katmaktadır.

AABF 13. Genel Kurulun yapıldığı Swiss Hotel salonu bütün büyüleyiciliği ile AABF tarihinde rahat ve konforlu bir Genel Kurul yapılmasını sağlamaktadır.

AABF Başkanı Hüseyin Mat, yönetim kurulu üyeleri, İnanç kurulu, kadınlar kurulu, gençlik kurulu, AABF bileşenleri, yaptıkları sunumlarla, ahenkli çalışan bir orkestra tadında, yaptıkları faaliyetlerini anlatmışlardır, Genel Kurul delegelerinin dikkatlerini üzerlerine çeken sunumda bulundular. Bu sunum, AABF in, Almanya Alevi hareketinin, geldiği aşamayı ve başarılarını ifade etmekteydi.

Açıkça itiraf etmeliyim ki, Genel Kurulun havası büyüleyici ve etkileyiciydi. AABF delegasyonları, geleceğe ilişkin analizlerini yaparken, tartışmalarla, kanaatlerini ortaklaştırarak, gelecekte, nasıl bir AABF ve Alevi hareketi arzuladıklarını, uzlaşmacı ve ortak bir sesle getirdiler.

Ben, Genel Kurul'un ilk günü, YOL TV icra ve ABDEM Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi yürütme kurulunu temsilen AABF 13. genel kurulunda, gözlemci olarak yer aldım. Her kurumda olduğu gibi, AABF bünyesinde, küçük çaplı, taktiksel sorunlara ilişkin farklıkların olması ise, Genel Kurul delegelerince bir fikir zenginliği olarak, algılanmaktadır.

Genel Kurul’da, AABK Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker kısa bir konuşma yaptı. Turgut Öker konuşmasında, AABF’nin 25 yıllık mücadele tarihine vurgular yaparak, 25 yıllık tarihi süreçte yaşanılan momentleri betimlemeye çalıştı.

AABK Genel Başkanı Turgut Öker, AABK nın, 14 Mart da, Frankfurt yapılan başkanlar divanı toplantısın da, açıklanan kanaat yoklamasına ilişkin vurgu yapmıştır. Turgut Öker,14 Mart da, verilen kararlar doğrultusunda, AABK genel konseyinin de, desteğinde, ‘meclise can girecek’ politik öngörüsüne uygun olarak, siyasal zeminde, Alevilerin kurumsal kimliği doğrultusunda siyaset yapacağı vurgusu öne çıkarmıştır.

Turgut Öker, HDP Halkların Demokratik Partisi ile yapılan seçim ittifakı çerçevesinde, Milletvekili adayı olarak önümüzdeki süreçte ‘Türkiye ye gideceğini’ belirterek, AABK Genel başkanlığından, ‘istifa ettiğini’ delegasyonlar önünde beyan etti.

AABK Genel Başkanı ve AABF Onursal Genel Başkanı, Turgut Öker’in konuşması, AABF delegasyonları ve katılımcılar tarafından dakikalarca, ayakta alkışlandı.

Aleviler ilk defa, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ülkemiz zemininde, Kurumsal Kimlikleriyle, siyasal alana müdahale ederek, Türkiye Büyük Millet Meclisi (
TBMM) çatısı altında temsil edilmek için harekete geçtiler.

AABK, Türkiye de, musahip Alevi kurumlarının da, yer alacağı seçim ittifakı doğrultusunda, HDP ile 25. dönem TBMM de Milletvekillerinin yenilenmesi için, 7 Haziran 2015 yapılacak genel seçimlerinde, kendi adaylarıyla yer alacaklardır. Avrupa Alevilerini temsilen, HDP saflarında seçimlere katılacak olan Turgut Öker, AABK genel başkanlığından istifasını, uzun süreler Genel Başkanlığını yaptığı, AABF 13. Genel Kurulunda açıkladı.

Turgut Öker’in ülke zemininde, AABK’nın kurumsal kimliğini temsilen siyasal yaşama katılması, AABF delegasyonlarının ekseriyetinin desteğini almaktadır! Genel kurulda çıkan kanaat bu yöndedir.

AABF 13. Genel Kurulun 1. gününde gözlemlerimi, okuyucularımla paylaşmaya çalıştım.

Bir sonraki yazımda buluşmak üzere,

28 Mart 2015

Face:aliekber.pektas

Twitter: @AliekberP