Pardon neyi kutluyoruz ben anlamadım

Sınıflar arası eşitsizliğin derinleştiği ve patriyarkal kültürün egemen olduğu ülkemizde kadın emeği iyice değersizleşmiştir.

En kolay ve en çok ezilen sınıf olan kadın, pasifize edilmekte ve toplumda adeta bir nesne gibi konumlandırılmaktadır.

Siyasette, yaşamda dedikodunun, erkek egosunun, maddi eşitsizliklerin kurbanıdır..

Bunlar subjektif görüşlerim değil.. Somut veriler bunu kanıtlıyor:

Ekonomide kadın rakamları, siyasette kadın rakamları, şiddete uğrayan kadın rakamları, okula gidemeyen ve genç yaşta evlendirilen kadın rakamları...

Bir de rakamlandırılamayan, aslında hiç yokmuş gibi bilinmeyen, gazete manşetine çıkacak kadar büyük olaya konu olmayan, görünmeyen mağdurlar var ki...Esas rakamın büyüğü onlar.. Onlar ki sigaranın yavaş yavaş insanı öldürdüğü gibi yavaş yavaş ama sürekli yok olurlar.. Eğitim, aşık olma, çalışma gibi türlü hakları ellerinden alınır da bunların HAK OLDUĞUNU bile bilemeden, hak etmeyi, hak istemeyi düşünemeden kabullenerek yaşarlar kendilerine çizilen soluk kaderi..

Anneler gününde mesela herkes övünür ÇİLEKEŞ annesiyle.. Bilincimize yerleşen role uygun olarak çilekeş olmak, hep fedakarlık etmek midir ideal kadından beklenen? Kadın olduğu için utanması ve ancak anne olarak aklanması mıdır kabul gören?

Keşke kendisi için daha çok yaşasaydı benim annem..

Keşke kendi ideallerini bizim için feda etmeseydi.

Aslında savaşmaktan korkmaz kadın. Güçlüdür. Ancak savaştan sevdikleri zarar görmesin diye barıştan yanadır. Yalnız aklını değil, vicdanını da dinler çünkü kadın.

Bazen mücadele edemeyecek kadar öz güveni örselenmiş, yalnız, çaresiz olanlar da var. İşte burada kendisini kurtardığı halde diğer kadının hak mücadelesinde emeği olan tüm emekçi insanları (kadın-erkek ayırmadan) yüreğinden öperim. Bu erdemli insanları takdir etmeliyiz.

Bu duygularla emekçi kadınların 8 Mart gününü sevgi ve saygıyla anıyorum.

Doğum günüymüş gibi 8 Mart Kutlamalarına gelince..

Pardon anlayamadım kutlanacak bir zafer var da ben mi kaçırdım?

Sibel Gazi

Şehir Plancısı

Kentleşme ve Çevrebilim Uzmanı